KESK 'İhraç Çalıştayı'nı topluyor

KESK 'İhraç Çalıştayı'nı topluyor

KESK, kamuda 100 bini bulan KHK ihracını masaya yatırıyor.

OHAL kararnameleri ile kamudan ihraç edilen çalışan sayısı 100 bini aştı. Devam eden soruşturmalarla bu sayının daha da artması bekleniyor. Çalışanların yakınlarının yanı sıra tüm toplumu etkileyen bu süreç ‘çalıştay’ konusu oldu.

Kamu Emekçileri Sendikaları Konfederasyonu’nun (KESK) düzenleyeceği 2 gün sürecek ‘İhraç Çalıştayı’ ile ilgili bilgi veren KESK Eş Başkanı Şaziye Köse, kamu çalışanlarına dönük darbe üstüne darbe vurulan sürecin 7 Haziran 2015 seçiminin ardından başladığını 15 Temmuz darbe girişimi sonrası ilan edilen OHAL döneminde ise tavan yaptığını söyledi.

40 KAMU ÇALIŞANI İNTİHAR ETTİ

OHAL sürecinde çıkarılan KHK’lerle 100 binin üzerinde kamu emekçisinin işten atıldığını, on binlerce kamu çalışanının açığa alındığını ifade eden Köse yaşanan tabloyu şöyle anlattı:

“Haklarında hiçbir soruşturma yürütülmeksizin, KHK’lere eklenen isim listeleriyle sorgusuzca, keyfi biçimde işten atılan kamu emekçileri, işlerini neden kaybettiklerini bile öğrenemeden ekonomik, sosyal ve psikolojik yönden büyük bir mağduriyetle yüz yüze bırakıldılar. Hukuksuzca işten atılan, geçim kaynakları ellerinden alınan kamu emekçileri sosyal güvencelerini kaybetti, yeni bir işe girme olanaklarının da önü kapatıldı. Karşı karşıya kalınan hukuksuzluk ve mağduriyetin derinliği ve bütün bunların yarattığı travmalar sonucu işten atılan 40’a yakın kamu emekçisinin intihar ederek yaşamına son verdiği bilinmektedir.”

KESK ÜYESİ 3131 KİŞİ İHRAÇ EDİLDİ

Köse’nin verdiği bilgiye göre, OHAL sürecinde kararnamelerle KESK üyesi 3 bin 131 kişi ihraç edildi. 698 kişi ise hala açıkta. KESK ve bağlı sendikaların işten atılan tüm kamu emekçileriyle hukuksal destek başta olmak üzere, dayanışma amaçlı bir dizi çalışması oldu ama OHAL’in uzatılması ve devam eden ihraçlarla sorun daha da yakıcı hale geldi.

Haksız uygulamaları gidermek amacıyla kurulacağı söylenen OHAL İşlemlerini İnceleme Komisyonu’nun bu sorunu çözmek yerine hem iç hem de uluslararası hukuk mücadelesini daha da çıkmaza sokacağını söyleyen Köse, İhraç Çalıştayı’nın da bu ortamda kararlaştırıldığını söyledi.

1-2 Nisan 2017 tarihlerinde Ankara İnşaat Mühendisleri Odası’nda yapılacak ‘OHAL/KHK’ler ve İhraçlar’ konulu çalıştay iki gün sürecek. Yabancı konukların da katılacağı Çalıştay’ın ilk günü hukuki durum ve sendikal haklar ele alınacak. Akademisyenler ihraçların sosyal, ekonomik, psikolojik boyutları, iş güvencesi ve toplumsal cinsiyet açısından sonuçlarıyla ilgili sunumlar yapacak. 2. gün ise yol haritası belirlenecek. Prof Dr. Metin Günday’ın açılış konuşmasıyla başlayacak Çalıştay’ın programı şöyle:

1. GÜN
1. OTURUM OHAL KHK’LER VE HUKUKSAL DURUM
AİHM eski yargıcı Rıza Türmen moderatörlüğünde,
Prof. Dr. Andrej HUNKO (PACE üyesi, Sosyal İşler ve Sosyal Sözleşmeler Derneği)
Doç. Dr. Öykü Didem AYDIN (Hacettepe Üniversitesi Hukuk Fakültesi)
Yrd. Doç. Dr. Kerem ALTIPARMAK (Ankara Üniversitesi SBF)

2. OTURUM ÇALIŞMA HAKKI, SENDİKAL HAKLAR, ULUSLARARASI SÖZLEŞMELER
KESK Eş Başkanı
Declan OWENS- ITUC (Dünya Sendikalar Birliği),
Patrick ITSCHART- ETUC (Avrupa Sendikalar Birliği) , ILO (Uluslar arası Çalışma Örgütü)
EĞİTİM SEN- SES-BES ve TÜM BEL SEN tebliğlerinin sunumu
Prof. Nail Dertli (Ankara Üniversitesi)
Prof. Dr. Funda Şenol Cantek (Ankara Üniversitesi)
Prof. Dr. Özgür Müftüoğlu (Marmara Üniversitesi)
Doç. Dr. Banu Yılmaz (Ankara Üniversitesi)

2. GÜN
İhraç edilen üyelerin seçtiği delegasyon ve illerin şubeler platformu sözcülerinin tebliğlerinin ardından dayanışmanın nasıl geliştirileceği, yeni mücadele hattı, kamu emekçilerinin iş güvencesi tartışılarak yol haritası belirlenecek. (DUVAR)

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.