Kerry: Suriye’de B planı ülkenin bölünmesi olabilir

Kerry: Suriye’de B planı ülkenin bölünmesi olabilir

ABD Dışişleri Bakanı Kerry, Suriye’de 27 Şubat’ta başlaması planlanan geçici ateşkesin işe yaramaması ve siyasi çözüm yolunda adım atılamaması halinde B planının ülkenin bölünmesi olabileceğini söyledi.

ABD Dışişleri Bakanı John Kerry, ABD Senatosu Dışişleri Komitesi’nde konuştu.

BBC Türkçe’nin haberine göre, Kerry, Suriye’de haftasonu (27 Şubat) başlaması planlanan geçici ateşkesin işe yaramaması ve siyasi çözüm yolunda adım atılamaması halinde B planının ülkenin bölünmesi olabileceğini söyledi.

Ülkenin bölünmesinden yana olmadıklarını ifade eden Kerry “Eğer adım atmazsak işler daha kötüye gidebilir. Rusya’da şu anda bu ihtimali [bölünme] değerlendiriyordur” diye konuştu.

Rusya’nın desteğiyle ilerleyen Suriye ordusunun Halep’i ele geçirebileceğini ifade eden Kerry, “Ancak 5 yıllık iç savaşta Halep’in kontrolünü elde tutmak tüm gruplar için hep zor oldu” yorumunu yaptı.

Rusya’nın ateşkese uyup uymayacağı sorusuna “Bekleyip göreceğiz” yanıtını veren Kerry, Moskova’nın son günlerde ABD’yle işbirliğine gittiğini ve Suriye’de toplam 80 bin sivile insani yardım ulaştırılması için adım attığını hatırlattı.

Kerry Rusya’nın adımları konusunda temkinli olduklarını da ifade ederek, “Gelecek birkaç günde daha fazla fikrimiz olacak. Hayalcilik yapmıyoruz. Gözlerimiz açık” dedi.

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’i sığınmacı krizini kullanarak Avrupa üzerinde baskı kurmaya çalışmakla suçlayan Kerry, “Avrupa yaşananlar nedeniyle büyük bir tehditle karşı karşıya. Farklı sınır güvenlik tedbirlerinden bahsediyorlar. Amerika’nın ileride Avrupa’ya yardım etmek için hazır olması gerek” dedi

ABD Başkanı Barack Obama ile Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin hafta başında telefonda görüşerek Suriye’de Cumartesi günü geçici bir ateşkesin başlayabilmesi için birlikte çalışma kararı aldıklarını açıklamışlardı.

Suriye hükümeti ve Riyad heyeti olarak bilinen Suudi Arabistan, Türkiye, Katar destekli Suriye Muhalefeti Müzakere Yüksek Komitesi ateşkes çağrısına şartlı da olsa olumlu yanıt vermişti.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.