Kent sağlığı masaya yatırıldı

Kent sağlığı masaya yatırıldı

Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi’nin düzenlediği Halk Sağlığı Forumu’nda konuşan İl Halk Sağlığı Müdür Yardımcısı Dr. Seyfettin Sarıbaş bebek ölüm hızlarının düşürüldüğünü belirtti.

DİYARBAKIR -  Büyükşehir Belediyesi’nin “Amed 2020” hedefiyle düzenlediği 2015-2019 Stratejik Plan Forumları’nın ikincisi olan “Amed Halk Sağlığı Forumu” Şehir Tiyatrosu Salonu’nda yapıldı. Dr. Necdet İpekyüz, Dr. Yılmaz Demir ve Hülya Alökmen Uyanık’ın yönettiği forumda Büyükşehir Belediyesi Sağlık İşleri Daire Başkanlığı’ndan Ahmet Çılgın ve Abdülkadir Korkutata halk sağlığı ile ilgili sunum yaptı. Korkutata, sokak hayvanlarına yönelik yapılan çalışmalarda yurttaşın sokak hayvanlarının belediye tarafından alınması ve bir daha görülmemesini istediği vurgulanarak, “Oysa hem yasal olarak hem de vicdani olarak hayvanın alınıp temel bakımları, aşıların yapılması, kısırlaştırmanın ardından doğal ortamına bırakılmasıdır” dedi. Hastalık taşıyıcısı vektörlerle mücadelede önemli bir başarı elde edildiğini belirten Korkutata, ancak yurttaş beklentisinin vektörle mücadelenin ötesinde tarımsal haşerelere yönelik bir mücadele olduğuna dikkat çekti.

Sarıbaş: 2013’te 527 kızamık vakası görüldü

İl Halk Sağlığı Müdür Yardımcısı Dr. Seyfettin Sarıbaş da yaptığı sunumda 81 il içinde Diyarbakır’ın sosyo ekonomik gelişmişlik sıralamasında 67’inci sırada olmasına karşın verilen sağlık hizmetinin çok ileri düzeyde olduğunu söyledi. 424 Aile Hekimliği Birimi’nde 419 hekimin görev yaptığını ve her bir hekime 3765 kişi düştüğünü belirten Sarıbaş, il nüfusunun 42.8’ini oluşturan yaklaşık 675 bin kişinin aile hekimine gitmediği ve bu oranı azaltmaya dönük çalışma yaptıklarını söyledi.

2013’te Grup A Hastalıkları olarak adlandırılan Brusella’da 104, Hepatit A’da 59, Hepatit B’de 57, Kabakulak’ta 2, Kızamık’ta 527, Kızamıkçık’ta 1 ve Şark Çıbanı’nda 8 vaka tespit ettiklerini belirten Sarıbaş, Kızamıktan bir kişinin de öldüğü bilgisini verdi. Sarıbaş, yapılan çalışmalar sonucunda 2007’de binde 17 olan bebek ölüm hızının 2013’te 11.5’e indiğini belirtti.

Hamzaoğlu: Sağlık toplumsal yaşantının sonucudur

Prof. Dr. Onur Hamzaoğlu da yaptığı sunumda belediyelerin 17’inci yüzyıldan 20. yüzyıla kadar kentlerin işçiler ile kamu çalışanlarının “maliyeti azaltan” bir işlevi olduğunu, ancak 1980’den bu yana kentlerin finans kapitalin hizmet aracına döndüğünü ve bunlara “kentsel rant” ürettiğini söyledi. Hamzaoğlu bu yeni dönemde belediyelerin küresel ekonominin bir parçası haline getirildiğini bildirdi.

“Sağlıklı olmak için sağlık hizmetlerinin önceliği yoktur” diyen Hamzaoğlu, “Sağlık kişisel bir durum değil, toplumsal yaşantının bir sonucudur” dedi. Hamzaoğlu, sağlık için öncelikleri “yeterli ve dengeli beslenme”, “temiz içme ve kullanma suyuna erişim”, “sağlıklı konut-barınma”, “temiz çevre”, “eğitim”, “iş-üretmek”, “ulaşım” ve “sağlık hizmeti” olarak sıraladı. Hamzaoğlu sağlık için gerekli şartlara “barış” ve “özgürlüğü” de ekledi. Hindistan’ın Kerala bölgesinde uygulanan programa ilişkin örnekler de veren Hamzaoğlu, “Toplumsal bölüşümün yeniden düzenlendiği alanlar yaratmak” gerektiğini söyledi.

Sokak çeşmesi yapılmalı

Sağlığın çeşitli alanlarında çalışanlar ile yurttaşların katıldığı forumda pek çok öneri dile getirildi. Diyarbakır Tabip Odası Genel Sekreteri sağlıkta şiddet konusunda yerel yönetimlerin aktif olarak farkındalık çalışmasına katılmasını isterken, uyuşturucu ile mücadele konusunda somut çalışma yürütmesi gerektiğini söyledi. Bir başka katılımcı ilde gıda denetimi konusundaki ekiplerin yetersizliğini dile getirirken, bir başka katılımcı 50 ml’lik su için yüzyıllarca pet şişenin doğaya zarar verdiğini bunu önlemek için sokak çeşmeleri yapmasını önerdi. Bir başka katılımcı da Hevsel Bahçeleri’ndeki sulamanın sağlıklı olması için Devegeçidi Barajı’ndan su alınması ve bunun sübvanse edilmesi gerektiğini dile getirdi.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.