Kemal Kurkut'u vuran polisin tutuklanma istemi reddedildi

Kemal Kurkut'u vuran polisin tutuklanma istemi reddedildi

Kemal Kurkut’u Newroz alanın girişinde kurulan kontrol noktasında öldüren polis memuru Y.Ş., olaydan 9 ay sonra ilk kez hakim karşısına çıktı.

2017 Newroz kutlamaları sırasında Diyarbakır’daki kutlama alanına girişte yer alan polis noktasında öldürülen Kemal Kurkut’u vuran polis için savcı tutuklama istedi ancak mahkeme talebi reddetti.

Bu sabah başlayan davada ilk olarak duruşmanın 13.30’a ertelenmesine karar verildi. Karara tepki gösteren Kurkut ailesinin avukatı Reyhan Yalçındağ, duruşma hakiminin, “Bu önemli bir dava” diyerek duruşmayı öğleden sonraya ertelediğini söyledi. Yalçındağ, “Bunu dün haber verebilirlerdi. Sonuçta Kemal’in annesi bir travma geçiriyor, bu saatte burada olması gerekmiyordu” dedi.  Kemal Kurkut’un ağabeyi Cihan Kurkut ise sadece bir polisin yargılandığını hatırlatarak, “Bir suç zinciri olduğunu düşünüyoruz, Kemal’i vuran polisle birlikte kusuru olan, suça ortak olan herkesin yargılanmasını istiyoruz” dedi.

NE OLMUŞTU?

Üniversite öğrencisi Kemal Kurkut, 21 Mart 2016’da düzenlenen Newroz kutlamasına katılmak üzere Malatya’dan Diyarbakır’a geldi. Newroz Parkı’na çıkan Evrim Alataş Caddesi üzerinde kurulan polis kontrol noktasında onlarca kişinin gözleri önünde polislerle tartıştı. Üstü çıplak bir şekilde polis noktasını koşarak geçen Kurkut, polis memuru Y. Ş. tarafından vuruldu. Olayın hemen ardından Diyarbakır Valiliği tarafından yapılan açıklamada Kemal Kurkut’un ‘canlı bomba şüphelisi olduğu’ ileri sürüldü.

Ancak Kurkut’un vurulma anına ait fotoğraflar ortaya çıkınca soruşturma başlatıldı. Fotoğrafların KHK ile kapatılan Dihaber tarafından yayınlanmasından sonra Y. Ş. ile O. M. isimli polisler gözaltına alındı. O. M. savcılık tarafından serbest bırakılırken Y. Ş. tutuklanma talebiyle Sulh Ceza Hakimliği’ne sevk edildi. Savcının itirazına rağmen sanık Y. Ş., adli kontrol şartıyla serbest bırakıldı.

İDDİANAME 7 AYDA TAMAMLANDI

Diyarbakır Cumhuriyet Başsavcılığı’nın cinayetten 7 ay sonra hazırladığı iddianame, Diyarbakır 7’nci Ağır Ceza Mahkemesi tarafından kabul edildi. İddianamede, sanık polis memuru Y.Ş.’nin “olası kastla insan öldürme” suçundan müebbet hapis ile cezalandırılması istendi. Diğer polis O.M. hakkında ise, Kurkut’un vücudunda çıkan mermi çekirdeklerinin silahından çıkmadığı gerekçesiyle takipsizlik kararı verildi.

Olayla ilgili yanlış bilgi veren ve gazetecilerin cinayet anına ilişkin çektiği görüntüleri silmeye çalışan polisler hakkında “görevi ihmal, suç delillerini karartma ve gizleme” suçlarından başlatılan soruşturma ise devam ediyor.

‘FAİLİN TUTUKLANMAMASI BİR HANDİKAPTIR’

Davanın önemine değinen Kurkut ailesinin avukatı Reyhan Yalçındağ, soruşturma sürecindeki eksiklikleri değerlendirirken failin tutuksuz yargılanmasını ‘handikap’ olarak nitelendirdi. Cinayet anına ait fotoğrafların çok önemli odluğunu söyleyen Yalçındağ, bu fotoğraflar sayesinde olayın karanlıkta kalmadığını ve soruşturma sırasında mesafe kat ettiklerini belirtti.

Tanık 60 polisin sanığın meslektaşı olduğunu hatırlatan Yalçındağ, tutuksuz yargılanan sanığın delillerin karartılması ve tanıkları etkilemesinin söz konusu olduğunu söyledi. Kendilerinin ve Diyarbakır Cumhuriyet Başsavcılığı’nın itirazlarına rağmen failin bugüne kadar tutuklanmadığına dikkat çeken Yalçındağ, sanığın kaçma ihtimalinin yanı sıra delillere etki etmesinden de endişe ettiklerini vurguladı.

Reyhan Yalçındağ, “Başka gençler öldürülmesin diye, bu davada adalete erişilsin, adil yargılama sonucunda fail hak ettiği cezayı alabilsin diye mücadele edeceğiz” dedi.

Vecdi Erbay / Duvar

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.