'KCK Ana Dava' başladı

'KCK Ana Dava' başladı

Aralarında milletvekillerinin de bulunduğu 187 Kürt siyasetçi hakkında açılan "KCK Ana Davası"nın 61'inci duruşması Diyarbakır'da başladı.

Diyarbakır'da 2009 yılında KCK adı altında gerçekleştirilen operasyonlar sonrası açılan ve aralarında HDP milletvekilleri, DTK Eşbaşkanı Hatip Dicle'nin de bulunduğu 187 Kürt siyasetçinin yargılandığı davanın 61'inci duruşması Amed 2. Ağır Ceza Mahkemesi'nde görülmeye başladı. Duruşmada, başka bir dosyadan tutuklu bulunan Kürt siyasetçiler Hüseyin Yılmaz, Ali Şimşek, Zübeyde Zümrüt ve Turan Genç ile bazı tutuksuz sanıklar hazır bulundu. Duruşmayı, HDP milletvekilleri, aileler ve siyasetçiler de takip ediyor. 

Bir önceki duruşmada savcılık 187 siyasetçi hakkında mütalaasını vermişti. Mütalaada, 144 kişi hakkında "Örgüt yöneticisi olmak", "Örgüt üyesi olmak", "Örgüte yardım etmek" ve "Örgüt propagandası yapmak" iddialarından 5 ile 22 yıl arasında değişen oranlarda hapis cezası talep edildi. 11 sanığın ise beraatı istendi. Mütalaada, Demokratik Bölgeler Partisi Eş Genel Başkanı Kamuran Yüksek hakkında "Örgüt yöneticiliği" iddiasıyla 22 buçuk yıla kadar hapis, DTK eşbaşkanları Hatip Dicle ve Leyla Güven, Amed Büyükşehir Belediyesi eşbaşkanları Gültan Kışanak ve Fırat Anlı ile Mardin Büyükşehir Belediyesi Eşbaşkanı Ahmet Türk hakkında ise "Örgüte üye olma" ile "Örgüt propagandası yapma" iddialarından 7 buçuk ila 20 yıl arasında değişen oranlarda hapis istendi. 

Öte yandan bir önceki duruşmada mahkeme heyeti, kovuşturma aşamasında milletvekilleri olmaları nedeniyle haklarında tanzim edilen fezlekeye ilişkin Meclis kararı beklenen HDP milletvekilleri Nadir Yıldırım, Alican Önlü, Dirayet Dilan Taşdemir, Besime Konca, Selma Irmak, Ahmet Yıldırım, Osman Baydemir ve Çağlar Demirel'e ilişkin dosyaların kovuşturmanın geldiği aşama dikkate alınarak ayrı tutulmasına karar vermişti. Ayrıca heyet, tüm sanık ve müdafilerine varsa son tevsi tahkikat taleplerini bildirmeleri, yine sanıklardan Çimen Işık, Turan Genç ve Hüseyin Yılmaz ile Herdem Kızılkaya, Ramazan Morkoç, Senanik Öner, Zühre Bozacı ve müdafilerine de ek savunmalarını hazırlamak üzere süre verilmesine karar vermişti. 

Duruşma savunmalarla devam ediyor.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.