Katalonya resti gördü!

Katalonya resti gördü!

Katalan lider Puigdemont başbakana mektubunda 'bağımsızlık ilanına hazır olduğunu' söyledi. İspanya Katalonya'nın bağımsızlığını askıya almaya hazırlanıyor.

İspanya’nın bağımsızlık ilanı için Katalonya’ya tanıdığı sürenin dolmasının ardından hükümet anayasanın 155’inci maddesini işleterek Katalanların özerk statüsünü askıya almaya hazırlanıyor.

İspanya cephesinden açıklama, Katalan lider Carles Puigdemont’un sürenin dolmasına dakikalar kala başbakan Mariano Rajoy’a mektup yazarak “eğer yeni müzakerelere hazır olmazsa Katalan bağımsızlığını parlamento oylamasına sunacağını” söylemesinin hemen ardından geldi. Puigdemont, İspanya hükümetini “ilerlemeyi engellemek”le suçlayarak “hükümet diyaloğu engellemeye devam ederse Katalonya’nın resmi bağımsızlık ilan edeceğini” belirtti.

Katalan hükümetinin verdiği bilgilere göre özerk bölgede gerçekleştirilen referandumda 5.3 milyon kayıtlı seçmenin 2.3 milyonu (seçmenlerin yüzde 43’ü) oy kullandı. Oy kullanan seçmenlerin yüzde 90’ı da bağımsızlığa ‘Evet’ dedi. Katalan yetkililer yüzlerce seçmenin polis şiddeti yüzünden yaralandığını söylerken İspanya hükümeti de aynı şekilde yüzlerce polisin yaralandığını ifade ediyor.

Çok sayıda uzman, Avrupa’nın dördüncü büyük ekonomisi olan İspanya’da yaşanan bu gerginlik ve belirsizlik ortamında büyüme tahminlerinin ve euro’nun değerinin düşebileceği endişesine dikkat çekiyor.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.