Kasım Süleymani'den Rusya ziyareti

Kasım Süleymani'den Rusya ziyareti

İranlı General Kasım Süleymani, Temmuz 2015'ten bu yana ilk kez Rusya'yı ziyaret etti. Ziyaret ABD'nin tepkisini çekti.

İran’ın Devrim Muhafızları Ordusu’na bağlı Kudüs Güçleri Komutanı Kasım Süleymani'nin görüşmelerde bulunmak üzere Rusya'ya gittiği açıklandı. Süleymani, İran'a S-300 füzelerinin temini ve büyük Halep operasyonunun koordinasyonu konularını görüşecek.

İranlı bir yetkili Reuters'e yaptığı açıklamada "General Süleymani dün gece S-300'lerin ulaştırılması ve askeri işbirliğinin ilerletilmesi hakkında görüşmelerde bulunmak üzere Moskova'ya uçtu" dedi.

Süleymani'nin dün Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ve Savunma Bakanı Sergey Shoigu ile görüştüğü belirtildi. Kremlin'den bir kaynak ise Putin'in programında Süleymani ile görüşmenin olmadığını bildirdi.

Moskova'daki İran Büyükelçiliği ise Süleymani'nin ziyaretine ilişkin soruya "Bilgimiz yok" yanıtını verdi.

ABD Dışişleri Bakanı John Kerry'nin Süleymani'nin Rusya'ya ziyaretinden rahatsız olduğunu Rus mevkidaşı Sergey Lavrov'a ilettiği, Dışişleri Sözcüsü John Kirby tarafından açıklandı.

Kirby, BM yaptırımlarına dikkat çekerek "Eğer doğruysa böylesi bir ziyaret BM Güvenlik Konseyi kararlarının çiğnenmesi anlamına gelir ve hem BM hem de ABD için ciddi bir konudur" dedi.

Reuters haberinde, Süleymani'nin Rusya ziyaretiyle, Suriye stratejisinde yaşanan görüş ayrılıklarına rağmen iki müttefikin işbirliğinin güçlü olduğu mesajının verildiği belirtildi.

Rusya, S-300 füzelerinin ilk parçalarını Pazartesi günü İran'a göndermişti.

Süleymani son olarak Temmuz 2015'te Moskova'ya gitmişti. Burada Rusya'nın Suriye savaş sahasına nasıl dahil olacağının planlarının yapıldığı tahmin ediliyor. Rusya, Eylül 2015'le birlikte tabloya bizzat dahil olmuş ve savaş sahasındaki dengeleri değiştirmişti. (Evrensel)

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.