Kamuda F klavyeye geçiş başladı

Kamuda F klavyeye geçiş başladı

Kamu kurumlarında, 2018 itibariyle F klavye kullanımı zorunlu hale geldi.

Kamuda, F klavye kullanımı 2018 yılına girdikten sonra zorunlu hale geldi. Kamu kurumlarında kademeli olarak F klavyeye geçiliyor.

Milliyet gazetesinden Hanife Baş’ın haberine göre, AK Parti İstanbul Milletvekili ve Türkiye Dil ve Edebiyat Derneği Genel Başkanı Ekrem Erdem, Devlet Malzeme Ofisi’nin (DMO) alımlarını F klavye olarak yaptığını belirtti. Erdem, “Şu anda hangi kurumda ne kadarlık bir geçiş yaşandığını bilmiyoruz. Ama bu konuda ciddi bir duyarlılık olduğunu görüyoruz” dedi.

Erdem, F klavyenin sadece Türkçe’ye değil bütün dillere en uygun klavye olduğunu söyledi. Bireysel olarak da herkesin F klavye kullanmasını öneren Erdem, şöyle devam etti:

“Q klavye 1850’lerde keşfedildi. Her dil için zor bir klavye. F klavye ise ondan yüz yıl sonra 1955’lerde Türkiye’de çıkarıldı. En hızlı yazabilmek için düzenlendi. On parmak olarak hiç bakmadan yazmaya uygun. Bilgisayarın daha verimli kullanılmasını sağlıyor. Bakmadan, düşünmeden yazıyorsunuz. Göz sağlığı açısından da önemli. Ekrana daha az bakmanıza olanak tanıyor. Ortopedik olarak da kullanıcıları arasında daha az soruna neden oluyor. Kamuda ve bireysel kullanımda bir an önce herkesin bu klavyeye geçmesini bekliyoruz.”

‘ÖZEL SEKTÖRDE DE KULLANIM ARTTIRILMALI’

Casper Yönetim Kurulu Üyesi Yalçın Yıldırım, F klavyenin tanıtımının yapılarak, özel sektörde de kullanımının arttırılması gerektiğini söyledi.

Yıldırım, “Fatih Projesi kapsamında öğrencilerin F klavye kullanımı artacaktır. Belediyelerin öğrencilere verdiği bilgisayarlar da F klavyeye sahip. Ancak şu anda ülkemizde F klavye kullanımı sadece yüzde 5’e yakın seviyelerde. Yerli bilgisayar markaları bu konuda mesafe kat etmeli” diye konuştu.

İhsan Sıtkı Yener’in geliştirdiği F klavye, 20 Ekim 1955’te Bakanlıklararası Standardizasyon Komitesi tarafından onaylandı. Yener, 30 bin sözcüğü inceleyerek, Türkçe’de en sık kullanılan seslere göre F klavyeyi tasarlamıştı.

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.