Kahta’da salça ve kurutmalık telaşı

Kahta’da salça ve kurutmalık telaşı

Adıyaman'ın Kahta ilçesinde kurutmalık biberden patlıcana, salçadan turşuya kış hazırlıkları sürüyor.

İlçede hemen hemen bütün aileler, dolmalık patlıcan ve biber kurutuyor.

Kahtalı kadınlar, kurutmalık biber, patlıcan, ev yapımı salça, turşu ve pul biberi gibi çeşitli ürünleri imece usulüyle yaparak kışa hazırlık yapıyor.

Bazı kadınlar, yaptıkları salça ve kurutmalıkların fazlasını da satarak aile bütçesine katkı sağlıyor.

Aileler başka kentlerde yaşayan akrabaları için kurutmalık ve salça hazırlıyor.

Kırmızı biberlerden hem acı hem de acısız salçalık hazırlanırken aynı zamanda da pul biber olarak da hazırlanıyor.

Bu geleneğin yıllardan beri devam ettiğini belirten Ayten Cici, "Kış ayları boyunca ailelerin tüketeceği, dolmalık patlıcan, biber, salça ve pul biberi işlemlerini mahallemizdeki komşular veya akrabalarla beraber hazırlayarak birbirimize yardımcı oluyoruz.Bahçelerinden toplanan patlıcan ve biber gibi sebzelerin içlerini çıkartıyoruz. Daha sonra ipe geçirerek evlerimizin damlarına asıyoruz. Kuruduktan sonra kış aylarında yemek yapmak için saklıyoruz. Bir de kışın sofralarımızın vazgeçilmezi olan turşular da kurutmalık ve salça gibi uzun ve meşakkatli çabalardan sonra hazırlanıyor. Turşulukların arasında biberden lahanaya, havuçtan salata ya kadar çeşitli sebzelerden yapılıyor. Bütün bu işlemleri tanıdık eş dost akraba ve komşulara beraber hazırlıyoruz. Yapılan imece usulü yardımlarla ev kadınlarının yükü de hafiflemiş oluyor" dedi.

Kahta’da salça ve kurutmalık telaşı

Kahta’da salça ve kurutmalık telaşı

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.