İzmir’deki Soma protestosunda 40 kişi gözaltına alındı

İzmir’deki Soma protestosunda 40 kişi gözaltına alındı

İzmir'de Manisa’nın Soma ilçesinde meydana gelen katliamı protesto eden kitleye sabah saatlerinde başlayan saldırı sona erdi. 40 kişinin gözaltına alındığı protestoda aralarında DİSK Genel Başkanı Kani Beko’nun da bulunduğu çok sayıda kişi fenalaştı.

İzmir'de resmi açıklamalara göre şimdiye kadar 283 kişinin yaşamını yitirdiği ve sayının her geçen saat arttığı maden faciasını protesto etmek üzere KESK, DİSK, TMMOB ve TTB'nin çağrısı ile iş bırakarak Basmane'den Konak Meydanı'na doğru yürümek isteyen on binlerce kişiye polisin saldırısı ile başlayan çatışma ve eylemler, Alsancak, Konak, Basname, Gündoğdu meydanlarına yayıldı.

Polisle çatışan kitle, Eski Sümerbank önüne geldi. İzmir Büyükşehir Belediyesi önünde bekleyen grupla birleşen kitleye, polis gaz bombaları ve tazyikli su ile saldırdı. Saldırı esnasından KESK üyelerini gözaltına almak isteyen polislere kitle müdahale ederek izin vermedi. Bunun üzerine polisle kitle arasında bir süre çatışma yaşandı. 

DİSK Genel Başkanı Kani Beko'nun polislerle görüşmesinin ardından bir süre çatışmalar kesildi. Ancak bir sonra çatışmalar yeniden başladı.

Özellikle KESK üyelerinin hedef alındığı çatışmalarda polis yakın mesafeden gaz bombası atarak, birçok kişinin yaralanmasına sebep oldu. Tazyikli su ve biber gazıyla müdahalenin devam ettiği olaylarda DİSK Genel Başkanı Kani Beko, Birleşik Metal İş İzmir Şube Başkanı Bülent Çuhadar, Eğitim Sen üyesi çok sayıda öğretmen ile yürüyüşçüler fenalaştı ya da yaralandı. Olay yerine gelen ambulansın yaralıları hastaneye götürmesinin ardından Eski Sümerbank önünde kitle oturma eylemi başlattı.

Yaklaşık 1 saat oturma eylemi yapan kitlenin dağıldığı esnada polis ile halk arasında bu kez kovalamaca yaşandı. Alsancak'a kadar yaşanan kovalamaca devam ederken, bir polis yaralandı. Ardından polis gözaltı avına çıkarak, rastgele gözaltı yapmaya başladı. Gözaltı işleminde de şiddetten vazgeçmeyen polisler Pasaport Postane Şubesi'nde TOMA'ya su doldurdu.

Çok sayıda yaralının olduğu eylemde, 40 kişinin gözaltına alındığı öğrenildi. Gözaltına alınanlar Bozyaka Terör ve Mücadele Şubesi'ne götürüldükleri belirtildi. 

Saatlerce olayların sürdüğü kentte şimdilik gerginlik ve çatışma sona ererken, eylemlerin akşam saatlerinde devam etmesi bekleniyor. 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
1 Yorum