İtalyan kasabadan Charlie Hebdo'ya deprem karikatürü yüzünden suç duyurusu

İtalyan kasabadan Charlie Hebdo'ya deprem karikatürü yüzünden suç duyurusu

İtalya'da 24 Ağustos depreminde ağır hasar alan Amatrice kasabası, depremde ölen ve yaralananları makarna türlerine benzeten Fransız mizah dergisi Charlie Hebdo hakkında suç duyurusunda bulundu.

Depremde hayatını kaybeden 296 kişiden 234'ü, "Amatriciana" makarnasıyla ünlü Amatrice kasabasındandı.

Charlie Hebdo, 2 Eylül'de yayımladığı "İtalyan usulü deprem" başlıklı karikatürde, kanlar içindeki bir depremzede çizimini "domates soslu penne", bir diğerini "penne graten", enkaz arasından görülen kanlı vücut parçalarını da "lazanya"ya benzetmişti.

Karikatürün İtalya'da büyük tepki çekmesi üzerine Charlie Hebdo ikinci bir karikatürle cevap vermiş ve öfkeli İtalyanlara "Evlerinizi Charlie Hebdo değil mafya yaptı" diye seslenmişti. İlk karikatürün ardından deprem acısına duyarsızlıkla suçlanan Charlie Hebdo, bu ikinci karikatürün ardından da İtalya'yı mafya ve makarnadan ibaret görmekle itham edilmeye başlamıştı.

Amatrice Belediyesi, bu çizimler üzerine Charlie Hebdo dergisi hakkında suç duyurusunda bulundu. Amatrice'nin bağlı olduğu Rieti vilayeti savcılığına yapılan suç duyurusunda dergi "ağırlaştırılmış hakaretle" suçlanıyor.

Belediyenin avukatı Mario Cicchetti, "bir doğal afetin kurbanlarını aşağılayan" karikatürlerin "ürpertici, anlamsız ve ölçüsüz bir hakaret" teşkil ettiğini savundu. Avukat Cicchetti, "Hiciv yoluyla eleştirme hem İtalya'da hem de Fransa'da tartışılmaz bir haktır, ancak her şeye de hiciv gözüyle bakılamaz. Her iki karikatür de depremin kurbanlarının anısını, sağ kurtulanları ve Amatrice kentini incitiyor" dedi.

Amatrice Belediye Başkanı Sergio Pirozzi de "Charlie Hebdo'ya Fransa'da da suç duyurusunda bulunmak için hazırlanıyoruz" dedi.

Suç duyurusu kabul edilir ve dava açılırsa belediye dergiden tazminat talep ederek bu parayı depremzedeler yararına kullanmayı planlıyor.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.