İtalya seçimlerinde aşırı sağcı parti sandıktan birinci çıktı

İtalya seçimlerinde aşırı sağcı parti sandıktan birinci çıktı

İtalya’da dün yapılan seçimlerde resmi olmayan sonuçlara göre sağcı parti birinci çıktı. Seçim sonuçlarına göre 1945’ten bu yana ilk kez aşırı sağcı bir parti İtalya’yı yönetebilir.

İtalya İçişleri Bakanlığı’nın paylaştığı verilere göre, Pazar günü yapılan genel seçimlere katılım oranı yüzde 63,9. Söz konusu oranın bugüne kadar yapılan genel seçimler arasında en düşük katılım oranı. Diğer yandan, ülkede oy sayım işlemleri devam ediyor.

ANSA haber ajansının paylaştığı resmi olmayan sonuçlara göre, İtalya’nın Kardeşleri (FdI) yüzde 26 ile birinci, Demokratik Parti (PD) yüzde 19,5 ile ikinci, 5 Yıldız Hareketi (M5S) yüzde 15 ile üçüncü sırada yer aldı. Lig Partisi yüzde 9 ile dördüncü, Forza Italia (FI) yüzde 8 ile beşinci, seçime birlikte giren Eylem Partisi (Az)-Italia Viva (Iv) da yüzde 7,8 oyla altıncı sırada konumlandı.

İttifak bazında ise FdI, Lig, FI ve bazı küçük partilerin oluşturduğu sağ ittifakın oy oranı yüzde 43-44 bandında kaydedildi.

Sol ittifakın oy oranı yüzde 26-27

PD’nin çatı partisi olduğu merkez sol ittifak ise yüzde 26-27 civarındaki oy oranıyla sağ ittifakın gerisinde ikinci sırada yer aldı.

Seçimlere herhangi bir ittifak altında girmeyen M5S yüzde 15 oy alırken, Eylem Partisi (Az)- Italia Viva (Iv) partileri de yüzde 7,8’lik oy oranı yakaladı.

2. Dünya Savaşı’ndan sonra Meloni aşırı sağcı ilk başbakan olma yolunda

Siyasete neo-faşist örgütlerde atılan aşırı sağcı İtalya’nın Kardeşleri Partisi (FdI) lideri Giorgia Meloni, ülkenin 2. Dünya Savaşı’ndan beri aşırı sağcı ilk başbakanı olma yolunda.

İtalya’daki genel seçimlerden resmi olmayan sonuçlara göre hem parti olarak hem de sağ ittifak halinde birinci çıkan aşırı sağcı İtalya’nın Kardeşleri Partisi (FdI) lideri Giorgia Meloni, partisinin seçim merkezini kurduğu Roma’daki Parco dei Principi Oteli’nde basın toplantısı düzenledi.

Meloni, seçim sonuçlarının İtalyanların, FdI tarafından yönetilen merkez sağ hükümet istediğine dair açık bir işaret olduğunu söyledi.

Sonuçlara ilişkin ilk değerlendirmesini yapan 45 yaşındaki Meloni, “Seçim sonuçları, İtalyanların, İtalya’nın Kardeşleri’nin yönetiminde bir merkez sağ hükümet istediğine dair açık bir işaret verdi” dedi.

Meloni, içinde bulundukları zamanın sorumluluk alma zamanı olduğunu dile getirerek,  “FdI’nin seçimlerden birinci parti çıkması, bizim için pek çok anlam ifade ediyor. Bu kesinlikle birçoğumuz için gurur, gözyaşı, kucaklaşma ve hayaller gecesi” ifadelerini kullandı.

Başbakanlığı teyit edilirse Meloni ayrıca ülkenin ilk kadın lideri de olacak.

Meloni, faşizmle ilişkilendirilen ‘’Tanrı, vatan, aile’’ sloganını kullanıyor; göçmenlere, ‘’LGBT lobisi’’ diye nitelediği gruplara, ‘’küresel güçlere’’ karşı ‘’İtalyan kimliğini’’ savunduğunu söylüyor.

Meloni’nin seçim kampanyasında en tartışmalı vaatleri arasında ülkeye başkanlık sistemini getirmek ve kadınlara ‘’kürtaj olmama hakkı vermek’’ de yer alıyor.

Etiketler : ,
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.