İtalya Başbakanı Renzi istifa mektubunu sundu

İtalya Başbakanı Renzi istifa mektubunu sundu

İtalya'da geçen Pazar günü yapılan referandumu kaybetmesinin ardından istifa kararı alan Başbakan Matteo Renzi, dün gece istifasını resmi olarak Cumhurbaşkanı'na sundu.

Anayasal reformların oylandığı referandumda halkın yüzde 59'u "hayır" oyu vermişti. Kampanya sırasında referandumu kaybederse istifa edeceğini söyleyen Renzi, bu sonuç üzerine sandıklar kapandıktan 1.5 saat sonra istifa kararını açıklamıştı.

Ancak ertesi gün Cumhurbaşkanı Sergio Mattarella, Renzi'den bütçe yasası Senato'dan geçene kadar istifasını dondurmasını istemişti.

2017 bütçesi bugün öğleden sonra Senato'da oylandıktan sonra Renzi resmi olarak istifasını sunacağını açıkladı.

Renzi, Twitter'a yazdığı mesajda "Bütçe yasası onaylandı. Saat 19.00'da resmi istifa. Herkese teşekkürler ve yaşasın İtalya" dedi.

Matteo Renzi, istifasını sunmak için Cumhurbaşkanlığı Sarayı'na çıkmasından hemen önce liderliğini yaptığı Demokratik Parti'nin (PD) yönetim kurulu toplantısına katıldı. Burada yaptığı konuşmada, istifasını bu akşam resmileştirmesiyle hükümet krizinin de resmen başlayacağından hareketle "Kriz şimdi açılıyor" dedi.

Kendi blog sitesinde de bir veda mesajı yayımlayan Renzi, yazısında "Bundan sonra ne olacak?" sorusunu sorarak bu soruya şöyle yanıt verdi:

"Bu akşam 19.00'da istifamı resmileştireceğim. Cumhurbaşkanı istişareleri yürütecek. Ne yapılacağına, meclis grupları karar verecek. Hemen seçimlere mi gitmek istiyorlar? Bu durumda, Anayasa Mahkemesi'nin 24 Ocak'ta (seçim yasasıyla ilgili) vereceği kararı beklemek gerekecek. Ardından da Mahkeme'nin karar verdiği seçim yasasıyla seçime gidilecek.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.