İsveç’te seçimin galipleri belli oldu

İsveç’te seçimin galipleri belli oldu

İsveç’te yapılan seçimlerin gerçek galipleri Çevre Partisi Yeşiller ve Feminist İnisiyatif oldu.

Seçimlerden en zaralı çıkan ise hükümetin büyük ortağı muhafazakar Moderat Parti. 2009 yılında yapılanseçimlerde % 18,8 oranında oy alan Moderat Parti % 5,8 oranında oy kaybederek en büyük partier sıralamasında 3. sıraya geriledi. Hükümet diğer ortakları Merkez Partisi ve Hıristiyan Demokratlar % 1 oranında oy oranlarını artırır ve elllerinde bulundurdukları birer sandalyeyi muhafaza ederlerken Halk Partisi’nin oyları % 13,6’tan % 12’ye geriledi.

“Kırmızı-Yeşil ittifak” olarak adlandırılan oluşum içinde yer alan Sosyal Demokrat İşçi Partisi ile Sol Parti 2009 yılında yapılan seçimlerde aldıkları oylarını korudu. Sosyal Demokrat İşçi Partisi binde ikilik bir azalmayla % 24,5 oranında, Sol Parti ise binde altılık bir artışla % 6,3 oranında oy aldı.

% 4,4’lük bir artışla % 15,3 oranında oy alan Çevre Partisi Yeşiller sosyal demokratlardan sonra ikinci büyük parti oldu ve Avrupa Parlamentosu’ndaki milletvekili sayısını ikiden dörte çıkardı. Oy oranını % 3,1 oranında arttırarak % 5,3 oranında oy alan Feminist İnisiyatif Roman asıllı insan hakları savunucusu Soraya Post’u milletvekili seçtirmeyi başardı.

Avrupa Parlamentosu’nda iki milletvekili ile temsil edilen Korsan Partisi % 2,2 oy alarak barajın altında kalırken, daha önceki seçimlerde aldığı oyları % 6,5 oranıında arttırıp % 9,8’e yükselten ırkçı parti İsveç Demokratları iki sandalye elde etti.

Irkçı partinin oylarını artırmasına rağmen ırkçı ve yabancı düşmanı İsveç Demokratları’na karşı muhalefet ve kitlesel eylemlerde de bir artış olduğu görülüyor. Seçimlerden bir gün önce İsveç Demokratları’nın İsveç’in üç büyük ilinde, Stockholm, Göteborg ve Malmö’de yaptıkları seçim mitingleri kitlesel gösterilerle protesto edildi.

Her üç ilde de İsveç Demokratları’nın lideri Jimmie Åkesson’un konuşma yaptığı sırada kendisine sırtlarını dönen binlerce kişi “Sokaklarımızda faşistleri istemiyoruz”, “Faşizme geçit yok” gibi sloganlar atarak ırkçıları yuhaladı.

Stockholm’de Norrmalmstorg Meydanı’nda ırkçı liderin konuşması sırasında toplanan binlerce kişi ırkçı  lideri yuhaladı ve orta parmağını göstererek ırkçıları protesto etti. Meydanın çevresine polis araçları ve metal parmaklılarla barikat kuran polis göstericilerin çoğunluğunun meydana girmesini engelledi. Zaman zaman polisle ırkçılık karşıtları arasında arbedenin yaşandığı gösteri sırasında Poläs onu aşkın ırkçılık karşıtını gözaltına aldı. 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.