İsveç: Türkiye'deki rejime açık çek göndermeyeceğiz

İsveç: Türkiye'deki rejime açık çek göndermeyeceğiz

SVT'nin Agenda adlı programına katılarak İsveç ve AB'nin Türkiye ile ilişkilerine ilişkin soruları cevaplayan İsveç İçişleri Bakanı Anders Ygeman, "Türkiye'deki rejime açık çek göndermeyeceğiz" dedi.

Anders Ygeman, Türkiye ile işbirliği konusunda bir soruya verdiği cevapta İsveç ve AB'nin Türkiye'ye açık çek verdiği konusundaki savları kesin bir dille reddederek Türkiye'deki sığınmacıların iyi koşullarda barınabilmeleri için yardım kampının içinde olduklarını, Ankara hükümetine gönderilen yardımların proje bazında olduğunu söyledi.

Ygeman "Türkiye Avrupa'nın bir parçasıdır, ancak bugün için AB'ye üye olabilmek için gerekli şartlara sahip değildir. İnsan hakları ve düşünce özgürlüğüne ilişkin normları yaşama geçirmelidir" dedi.

‘TÜRKİYE'NİN SORUMLULUKLARINI YERİNE GETİRMESİNİ İSTİYORUZ'

 İsveç İçişleri Bakanı, İsveç'in AB üyesi olarak neden Türkiye ile anlaşma yoluna gittiği sorusuna da ‘‘Bu bir zorunluluk. Türkiye sığınmacıların ana yollarından bir tanesi. Ülkede üç milyon sığınmacı bulunuyor. Türkiye'nin sınırları ile ilgili sorumluluklarını yerine getirmesini istiyoruz'' dedi.
 
Ygeman, söyleşi süresince sık sık sığınmacılar konusunda Türkiye'nin AB'den daha fazla sorumluluk aldığının altını çizerek,sığınmacıların bir kısmının geri gönderileceği duyumları aldıklarını, böyle bir şey söz konusu olursa bunun kabul edilemeyeceğini belirtti.
 

Türkiye'nin rolünün problemsiz olmadığını, Uluslararası Af Örgütü raporlarında Türkiye ile ilgili karanlık tablo çizildiğini belirten Ygeman, Zaman gazetesine el koyma kararıyla ilgili örnek verdi.

Ygeman, "Sadece Türkiye sığınmacı sorunun bir ucundan tuttuğu için AB saldırılara seyirci kalmıyor mu?"  sorusunu ‘‘Dışişleri Bakanımız gazete redaksiyonuna yapılan saldırıyı sert bir dille kınamıştır" şeklinde yanıtladı.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.