İspanyol jandarmasını, Katalan polisi korudu

İspanyol jandarmasını, Katalan polisi korudu

Katalan özerk bölgesinde yerel hükümete yapılan jandarma baskınlarından sonra büyük protesto gösterileri düzenlendi. Pek çok noktada Madrid'e bağlı jandarma güçlerini Katalan yerel polislerinin koruduğu gözlendi.

İspanya’nın Katalan özerk bölgesinde yerel hükümet binalarına yapılarına yapılan jandarma baskınından sonra binlerce Katalan iki gündür sokakta.

1 Ekim’de düzenlenmesi planlanan bağımsızlık referandumuna karşı yapılan operasyonlar sonrasında, jandarma güçlerinin sık sık yerel polisler tarafından korunduğu görüntülendi.

ARAÇLAR KULLANILAMAZ HALE GELDİ

Barcelona’da yapılan protestoların merkezi, çarşamba günü jandarmaların girip Ekonomi Bakanı Yardımcısı Josep Maria Jove de dahil olmak üzere pek çok gözaltı yaptığı özerk hükümetin Ekonomi Bakanlığı’nın bulunduğu caddeydi. Madrid yönetiminin Anayasa Mahkemesi’nin aldığı ‘yasa dışı referandum’ kararı üzerine baskın düzenleyen jandarma güçleriyle, onlara öfkelenen halkın arasına yerel hükümetin polisleri girdi. Ancak Katalan polisleri jandarma güçlerine ait pek çok aracın kullanılamaz hale gelmesine engel olamadı.

FRANCO MİRASI JANDARMA

İspanya’da İç İşleri ve Savunma Bakanlığı’na bağlı ‘Guardia Civil’ adı verilen jandarma gücü, ülkeyi uzun yıllar demir yumrukla yöneten Francisco Franco’nun bir ‘mirası’. Franco’nun faşist yönetiminin askeri sembollerinden ‘üçgen kenarlı şapka’ da dahil olmak üzere jandarmalar, ülkedeki sosyalistler ve azınlıklar açısından o dönemi çağrıştırması nedeniyle hoş görülmemekte. Öte yandan İspanya’da özerk bölgelerin kendi polis güçleri de bulunmakta.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.