IŞİD'in kadınları ailelerini arıyor

IŞİD'in kadınları ailelerini arıyor

Musul ve Tel Afer'den ayrılan IŞİD üyelerinin aileleri kamplarda yaşıyor. Resmi makamlara başvuran 217 ailenin geleceği meçhul.

Musul ve Telafer’de yakalanan IŞİD’in silahlı militanları cezaevine konduktan sonra eşleri de BM kontrolündeki kamplara yerleştirildi.

Musul’a yakın bölgede yeri gizli tutulan kampta, çok sayıda kadın ve çocuk yaşıyor.

Kampta, eşleri çatışmada öldürülen, çocuklarıyla ortada kalan çok sayıda Türk vatandaşı da yer alıyor. Irak ordusu, Haşdi Şabi ve Peşmerge güçlerine teslim olan IŞİD’li Türkler ile BM’nin kontrolündeki kamplarda tutulan kadın ve çocuklarla birlikte bu sayının bin 200 civarında olduğu kaydedildi.

Hürriyet gazetesinden Fevzi Kızılkoyun’un haberine göre bugüne kadar kadar 217 aile IŞİD saflarına katılan yakınlarını bulmak için resmi makamlara başvurdu. Türkiye’den 94 aile ise IŞİD’e katılan çocukları, torunları ve gelinlerinin akıbetlerini öğrenmek için Habur Sınır Kapısı’ndan Irak’a geçti. Irak’taki kamplarda 2 torunu ile gelinini arayan E.Y. adlı kadın, “Oğlum 3 yıl önce eşini ve 2 torunumu alarak Irak’a geçti. Oğlum Musul’da öldü, gelinim ile torunlarıma ne oldu, bilmiyorum. Bir iki kampa baktık ancak bulamadık. Bize ‘IŞİD’den ayrılanlar farklı bir kampta tutuluyor’ denildi. Ancak bu kamp nerede, kime soracağız bilmiyoruz. Birçok aileyle Irak’a geldik, herkes perişan, çocuklarından bir haber almayı bekliyor” dedi.

GÜVENLİK BİRİMLERİ ‘RİSK ANALİZİ’ YAPIYOR

MİT, emniyet istihbarat ve terör birimleri kamplarda bulunan Türk vatandaşlarıyla ilgili ‘risk analizi’ yapıyor. Bu insanların örgüte nasıl katıldıkları, Irak’a nasıl geçtikleri, çatışmalara girip girmedikleri, silah ve bomba eğitimi alıp almadıkları araştırılacak. Irak’tan Türkiye’ye iade edilmeleri halinde kadınlar ve 14 yaşından büyük çocuklar sorgulanacak. Örgüt içinde aktif olanlar, çatışmaya girenler ‘terör örgütü üyeliği’nden, ‘silahlı ve bombalı eylemlerde bulunmak’tan yargılanacak. Yargılama sonucu serbest kalanlar, ‘istihbari’ takibe alınacak. Küçük yaştaki çocuklar ise Türkiye’de yakınları veya aileleri varsa onlara teslim edilecek.

Kız kardeşinin eşi tarafından zorla Irak’a götürüldüğünü söyleyen ve devlet yetkililerinden yardım bekleyen B.E., “Eniştem çatışmalarda öldü, kardeşim ve çocuğunun ise nerede olduğunu bilmiyoruz. Resmi makamlara başvurduk, yardım istedik. Dışişleri Bakanlığı’nı da kaç kez arayıp durumu anlattık. Ancak bir sonuç yok. Bu durumda yüzlerce Türk vatandaşı var, çoğu eşleri tarafından zorla götürülmüş. Ortada küçük yaşta çocuklar var” diyor.

Etiketler : , ,
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.