IŞİD'in baskını Meclis gündeminde

IŞİD'in baskını Meclis gündeminde

IŞİD'in Musul'daki Türk Konsolosluğu'na yönelik baskını Meclis Genel Kurulu'nda da gündemde. Muhalefet, hükümetten açıklama bekliyor.

Meclis Genel Kurulu'nda gündem dışı söz alan milletvekillerinin gündeminde Musul Başkonsolosluğu'ndaki baskın vardı. MHP Milletvekili Sinan Oğan , Musul'daki gelişmelerin ardından Salı günü Genel Kurul'da, Türk Konsolosluğu'yla ilgili tedbir alınmasını istediklerini hatırlattı. "Konsolosumuz, Türk diplomatlar, askerler, polis IŞİD'e emanet, bol keseden atan milletvekilleri gelsin burada cevap versin." dedi. 

Oğan Hükümet'i, Genelkurmay'ı ve Cumhurbaşkanı'nı göreve çağırdı:

“Türk toprağı işgal altında. Siz işitmiyorsunuz ama IŞİD’in işgali altında. Türk bayrağı indirilmiş 'alışın' diyeceksiniz. Hükümet etmesini bilmiyorsanız bırakacaksınız veya gereğini yapacaksınız. Siz hükümetsiniz, ya yapacaksınız ya bırakıp gideceksiniz. Ne Türkiye'de indirilen ne Musul’da indirilen bayrağın hesabını sorabiliyorsunuz. Nerede bu ordu, nerede bu Başkomutan? Cumhurbaşkanı başkomutanlığını yap ya da o işi bırak."

CHP: Bakanlar Kurulu toplantıya çağrılsın

Emekli Büyükelçi ve Eski Irak Özel Temsilcisi CHP’li Osman Korutürk de başkonsolosluk baskınını "vahim" olarak niteledi, Cumhurbaşkanı Gül'den Bakanlar Kurulu'nu olağanüstü toplantıya çağırmasını istedi, "Cumhurbaşkanı'nın Hükümet'i doğru yola sevk etmesi lazım." dedi. 

Korutürk, Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu'nun, "Musul Başkonsolosluğu'nun korunması için her türlü önlem alındı" şeklinde Twitter mesajları attığını belirtti, Davutoğlu'nu istifaya çağırdı: 

"Dışişleri Bakanı'nın maceracı politikalarını görüp isitifayı düşünmesi lazım. 'Başkonsolosluğun korunması için her tür önlem alınmış' diyor. Önlem alındıysa nasıl işgal edilmiş bunların anlatılması lazım. Dışişleri Bakanı’nın buraya gelip işlerin başına geçmesini ve artık bu görevi ehline bırakmasını istiyorum.”

Korutürk bölgedeki gelişmeler üzerine yeni bir koalisyon oluşacağını savundu; "Dış güçlerin bu bölgeyi düzeltemeye çalışacağını görmek için kâhin olmaya gerek yok" dedi. 

AKP'den eleştirilere yanıt

AKP Muş Milletvekili  Faruk Işık muhalefetin dış politikaya yönelik eleştirilerilerine ve IŞİD’in güçlenmesinde bu politikanın etkili olduğu iddialarına tepki gösterdi:

“Hükümet'in IŞİD’i desteklediği külliyen yalan. Türkiye’nin IŞİD’i terör örgütü olarak tanıdığı bir gerçektir. Türkiye devleti defaten IŞİD’in konvoylarını ve hedeflerini vurdu. Bizler IŞİD’in rejim tarafından kullanılan bir terör örgütü olduğunu biliyoruz. Türkiye Cumhuriyeti güçlü bir devlettir. IŞİD terör örgütü Türkiye'nin damarına bastığı andan itibaren ciddi bir cevap bulacaktır. Bu tür saldırılara asla ve asla kayıtsız kalmayacaktır."

Muhalefet bilgilendirilmek istiyor

CHP ve HDP, Irak Şam İslam Devleti örgütünün (IŞİD) Musul’u ele geçirmesinin ardından yaşanan gelişmelerle ilgili olarak hükümeti TBMM'ye bilgi vermeye çağırdı. HDP, TBMM'de Musul'daki gelişmelerle ilgili genel görüşme açılması için önerge verdi. Al Jazeera

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
2 Yorum