Irmak tutuklanan Çapraz'ı Bakan Bozdağ'a sordu

Irmak tutuklanan Çapraz'ı Bakan Bozdağ'a sordu

HDP Hakkari Milletvekili Selma Irmak, Yüksekova'da polislerce vurulduktan sonra yaralı halde tutuklanan Hakkari İl Genel Meclis Üyesi Sibel Çapraz'ı Adalet Bakanı Bekir Bozdağ'a sordu.

HAKKARİ  - HDP Hakkari Milletvekili Selma Irmak, 27 Kasım 2015'de Yüksekova'da yaşanan olay sırasında polislerce açılan ateş sonucu yaralanan Hakkari İl Genel Meclisi Sibel Çapraz'ın 'örgüt üyesi olmak' iddiasıla tutuklanmasını meclise taşıdı.

Irmak, Adalet Bakanı Bekir Bozdağ'ın yanıtlaması talebiyle şu soruları yöneltti:

"Sibel Çapraz kim veya kimler tarafından vuruldu. Vuranlar tespit edilebildi mi? Vuranlar tespit edildiyse herhangi bir dava açıldı mı? Açıldıysa dava ne aşamada?

*Çapraz'ın avukatı Banu Güvener, Sibel'i vuran silahın güçlü bir silah olduğunu ve kurşunun tüm iç organlarını tahrip ettiğini belirtmiştir. Sibel Çapraz ne tür bir silahla vurulmuştur? Silah ve kurşunun balistik ve kriminal incelemesi yapılmış mıdır?

*Çapraz'ın sağlıklı bir şekilde tedavisini yürütecek doktor ve ekipman cezaevinde mevcut mudur?

*Çapraz'ın hastaneye gitme talebine karşılık cezaevinin "Araç yok, asker yok" ve hastaneye gittiğinde ise "Bugün doktorun yok başka zaman gel" şeklinde bir muamele ile karşılaştığı doğru mudur? Yine doktorun yazdığı ilaçların dışında başka ilaçlar verildiği ve ilaçların nasıl kullanılacağının belirtilmediği için Çapraz'ın ilaçları kullanamadığı iddiaları doğru mudur?

*Çapraz'ın her Salı ve Çarşamba hastaneye gitmesi gerekirken sadece Cuma günleri gidebildiği ve sağlık açısından gerekli olan besinleri ancak doktor reçetesiyle alabildiği ifade edilmektedir. Bu konuda bir soruşturma yapmayı düşünüyor musunuz?

*Çapraz'ın tedavisinin koğuş arkadaşları tarafından yapıldığı ve bağırsaklarının, dışarıda olduğu için her an enfeksiyon kaparak hayatını kaybetme riskiyle karşı karşıya olduğu belirtilmektedir. Çapraz cezaevinde hangi şartlar altında tedavi edilmektedir?

*Cezaevinde tutukluların tedavisi hangi kanun maddesi ve esaslara göre yürütülmektedir? Keyfi uygulamaların önüne nasıl geçilmektedir?

*Sibel Çapraz'ın örgüt üyesi olduğunun somut delilleri nelerdir?

*Çapraz'ın tutuklanma gerekçelerinden biri olan, Yüksekova Sulh Ceza Mahkemesinin *Yüksekova'nın coğrafi koşulları göz önünde bulundurularak, Irak ve İran'a komşu olması dikkate alınarak sanığın kaçma şüphesi vardır' şeklindeki iddiasının somut gerekçeleri var mıdır?

*Doktorların "Sibel Çapraz cezaevinde yatabilir" raporu mevcut mudur? Yüksekova Sulh Ceza Mahkemesi bu raporu talep etmiş midir? Mahkeme heyeti Çapraz hakkındaki hastane raporlarını dikkate almış mıdır?

*Sağlık durumunun bilinmesine rağmen tutuksuz yargılanmamasının gerekçesi nedir?

*Cezaevinde temel ihtiyaçlarını bile karşılayamayan Çapraz'ın tutuklu yargılanmasının ciddi bir insan hakkı ihlalli olduğunu düşünüyor musunuz?

*Çapraz davası şuan hangi aşamada?

*Kolluk kuvvetleri Sibel Çapraz'ın suçlu olduğunu düşünseler bile onu vurmadan yakalayamazlar mıydı? Kolluk kuvvetlerinin suçlu olduğunu düşündüğü insanlara müdahalesini orantısız buluyor musunuz?"

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.