İrfan Sarı: Çözüm için uğraşıyoruz, perişan halkımızdan özür diliyoruz

İrfan Sarı: Çözüm için uğraşıyoruz, perişan halkımızdan özür diliyoruz

Geçen hafta belediye gelirleri ile ilgili Ankara’ya görüşmeye giden Yüksekova Belediyesi Eş Başkanı İrfan Sarı yaşanan süreci, alınan kararları ve yaşanan görüşmeleri anlattı.

Yüksekova Belediyesi, borçlarından dolayı aylardır personeline maaş ödeyemiyor. Kayyum döneminden kendilerine yaklaşık 680 Milyon TL borç kaldığını belirten belediye yönetimi belediye hisselerine el konulduğunu açıklamıştı. Yüksekova Belediyesi Eş Başkanları Remziye Yaşar ve İrfan Sarı, göreve geldikleri günden beri ortada bekleyen sorunları çözmek için yoğun çaba harcıyor. Son olarak yaşanan sorunlara çözüm üretmek üzere Ankara’ya giden Eş Başkan İrfan Sarı, Ankara’daki temaslarını Yüksekova Haber Portalı muhabirine anlattı.

“Önümüzdeki ay için maaş verememe durumu söz konusu”

Maaş ödeyememe problemi ile ilgili Ankara’da İl Bank ile yaptıkları görüşmelerin bir sonuca ulaşamadığını belirten Sarı, “Aramızdaki sözleşmeleri yenilemeye çalışıyoruz ama İl Bank bu konuda bize yeterli desteği vermemektedir. Biz de buna dair sözleşmelerimizi yaparken emin adımlarla gitmek istiyoruz ama önümüzdeki ay için maaş verememe durumu söz konusu, daha sonra ki süreçlere odaklanacağız. Şimdilik gerekli evrakları gönderdik, onun sonuçlarını bekliyoruz. Muhtemelen bu ay sonuçsuz kalacak bu sebepten maaş verememe durumuyla karşı karşıyayız” dedi.

“Bir görüş birliğine varmak üzereyiz”

Görüşmeleri genel hatlarıyla anlatan Sarı, “Orada karşımıza kayyum döneminde Yüksekova Belediyesi meclisince alınmış bir karar çıktı. Kanuni olarak İller Bankası tarafından gelirlerimizin yüzde kırkına el konulabilir ama bu kararla gelirlerimizin yüzde yüzüne el konulabileceği denmiş. Doğal olarak biz bunun mücadelesini vermek için hukuki yollarla yürütmeyi durdurma talebinde bulunmuştuk. Yürütmeyi durdurma talebi Ankara’da İdare Mahkemesinde görüldü ve Ankara’da onlarla irtibata geçince bizimle diyalog kurma gereği duydular. Bankanın üst düzey genel müdürü irtibat kurdu. Eş başkanımız görüşmeye katıldı fakat ilk görüşmeden bir sonuç alınamadı. Daha sonra iki eş başkan olarak görüşmelerimizi sürdürdük. Bir protokole bağlayabiliriz, yeniden yapılandırabiliriz şeklinde diyaloglar gelişti, bu diyaloglarla hazırlayacağımız materyalleri oluşturduk. Meclis kararı ve bunun yanına feragatname, açtığımız davadan vazgeçme koşuluyla ancak 680 milyonluk borcun yapılandırılması 25 yılda aylık 2 buçuk milyon civarında, hisselerimizin de ortalama değeri 4 milyon. Doğal olarak da 1 milyon 500 bin lira kalıyordu. Bu miktar ise bizim işçilerimizin maaşlarını karşılayacak bir para değil. Buna dair faizsiz kredilerle destelenebileceği söylenmişti, hala o aşamanın arifesindeyiz. Bitirmeye çalışıyoruz bir görüş birliğine varmak üzereyiz. Bunu aştığımızda sonucunu sizinle de paylaşacağız. Henüz netleşmedi bugün itibariyle netleşme olasılığı var. Yapılması gerekenler konuşuldu ama net bir sonuca varılamadı” dedi.

“Cuma günü sonrası asfaltlamayla ilgili bir iyileşme söz konusu olabilir”

Bozuk yollarla ilgili çalışmalara da değinen Sarı, “Geldiğimiz ilk günden beri bütün planlarımızı bunun üzerine yapıyoruz. Hisselerimize el konuldu doğal olarak memur ve işçilerimiz maaş almıyor, öz kaynaklarımızdan da elde ettiğimiz geliri ancak akaryakıt için kullanabiliriz. Çöplerin toplanması ve çöp merkezine aktarılması ciddi bir maliyet istiyor. Doğal olarak da araçları yollara sokma şansımız neredeyse çok az, bütün araçları kullanma şansımız yok. Daha önce belediyemizle çalışan akaryakıt firması akaryakıtı kesti. Hesabımızda, havuzumuzda biriken parayla yeni bir firmayla anlaşma yaptık. Elimizdeki miktar kadar akaryakıt alabiliyoruz ama adeta bireysel bir tüketim gibi özel bir firma gibi davranıyoruz. Bir kamu kurumu niteliğinde hareket edemiyoruz çünkü havuzumuzda yeterli bir miktar bulunmamakta. Doğal olarak da yolların bu şekilde aksamış olması ve oradaki su birikintilerinin oluşmuş olması zamanla dış etkenlerden ve orada geçen araçların yarattığı tahribattan dolayı çukurlar oluşuyor. Bu çukurları sürekli revize etmek bizim iş alanımızı, iş yapım kapasitemizi azaltan akaryakıtla ilintilidir. Buna da elbet çözümler bulmaya çalışıyoruz. Farklı bir bankayla irtibata geçtik. Tabi yapılan o sözleşmeler başka bankaların da bize sıcak bakmamasına sebep oluyor ancak İstanbul kökenli bir banka bulduk, bir miktar kredi almayı tasarlıyoruz. Eğer bunu sağlarsak muhtemelen karayolları vergi müdürüyle bir hoş geldin ziyareti yapmayı düşünüyoruz o arada o görüşmeyi de tüm yollarımızın asfaltlanmasına yönelik bize ne kadar para talep edebileceklerini görüşeceğiz. Cuma günü sonrası asfaltlamayla ilgili bir iyileşme söz konusu olabilir. Hatta şu an bile bu yolların düzeltilmesi için elimizdeki koşulları zorluyoruz fakat çok büyük bir arazi dökümü var elimizde. Bir yere yetişebilsek başka bir yer açıkta kalıyor. Bu bizim sosyal sorumluluğumuz. Aynı zamanda kanayan yaramız. Bunu onarmaya çalışıyoruz. İnanın bizde sizin gördüğünüz gözle bakıyoruz. Bu noktada perişan halkımızdan özür diliyoruz ama mutlak bitirmektir bizim hedefimiz. Farklı kanallardan, firmalardan ve kardeş belediyecilik taleplerimiz var. Bu talepler doğrultusunda bir dönüş olmasa bile çalışmalarımız var” dedi.

“Eğer bugün bir tahribat yapılmamış olsaydı biz halkımıza muazzam şekilde bir hizmet vermiş olabilecektik”

Belediyenin 680 milyonluk bir kredi borcunun olmasından dolayı işlerin zorlaştığını belirten Sarı, “Evet bu kredi altyapı için kullanılmış ama altyapılar yapılırken mevcut üstyapılar da bozulmuş. Doğal olarak bugün karşı karşıya kaldığımız sorun o tahribatın sonuçlarıdır. Eğer bugün bir tahribat yapılmamış olsaydı biz halkımıza muazzam şekilde bir hizmet vermiş olabilecektik. Fakat biz buna kilitlenmedik. Yine kanallar bulmaya çalışıyoruz. Buna yönelik iyileştirmenin nasıl olabileceğine yönelik hem yurtiçi hem yurtdışı görüşmelerimiz devam ediyor. Ama tabi bizi bağlayan geçmişten kalmış olan borçlardır. Kaldı ki 680 milyonluk kredi Yüksekova’nın bütün fiziki mekanlarının yıkılıp yeniden yapılandırılması anlamına geliyor. Sadece altyapı değil üstyapının düzeltilmesine vesile olabilecek bir miktar söz konusu. Doğal olarak da karşı karşıya kaldığımız manzara iç açıcı değil” diye konuştu.

Etiketler : , , ,
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
29 Yorum