İranlı 100 acente yetkilisi Yüksekova’ya geldi

TÜRSAB Doğu Anadolu Bölgesel Yürütme Kurulu tarafından İranlı turizm ve seyahat acentelerine yönelik gerçekleştirilen Hakkari ve ilçelerini tanıtım infosu kapsamında İran'dan yüz acente yetkilisi Yüksekova’ya geldi.

Türkiye Seyahat Acenteleri Birliği (TÜRSAB) Doğu Anadolu Bölgesel Yürütme Kurulu, Hakkari ve ilçelerindeki Sivil Toplum Kuruluşları, Yüksekova Kaymakamlığı, Şemdinli ve Esendere Belediyesi ile bölgedeki iş insanları tarafından yapılan İran girişimleri olumlu sonuç verdi.

TÜRSAB tarafından organize edilen tanıtım infosu kapsamında İranlı 100 acente yetkilisi, Esendere Gümrük Kapısından Yüksekova’ya giriş yaptı. Esendere Belediye Başkanı Dırbaz Büyüksu, TÜRSAB yetkileri ve STK temsilcileri tarafından güllerle karşılanan İranlı acenteler için Esendere Belediyesi önünde folklor ekibi tarafından oyun gösterisi yapıldı.

Hakkâri ve ilçelerini 3 günlük program kapsamında gezecek olan İranlı yetkililer, Yüksekova ilçe merkezine geldikten sonra ilk olarak Şemdinli’yi ziyaret etti. Şemdinli ziyaretinin ardından tekrar Yüksekova’ya gelecek olan yetkililer, programın 2. gününü Yüksekova’ya, 3. gününü ise Hakkari’ye ayıracak.

dd70b723-31a0-48af-bf1b-eaf38eacc4f2.jpeg

Yüksekova’ya geldikleri için çok mutlu olduğunu ifade eden İran’daki Tida Acentesi Genel Müdürü Şebnem Seyidzade, oldukça heyecanlı olduklarını söyledi.

Hakkâri yöresine gelmeden önce araştırmalar yaptıklarını ifade eden Seyidzade bölgenin çok güzel olduğunu ifade ederek, ´İran heyeti olarak bugün Yüksekova’ya geldik. İranlılar alışveriş amacıyla genellikle Van’ı tercih ediyordu. İranlıların güvenlik nedeniyle bazı önyargıları vardı. O önyargıları kırmak ve yerinde incelemek için geldik. Hakkâri yöresinin çok güzel olduğunu fark ettik. Bizler de buraları gezip halkımıza tanıtacağız. Yüksekova’da havalimanın olması, alışveriş imkanlarının olması nedeniyle İranlılar Yüksekova’yı tercih edecektir. Bu sayede de Yüksekova ticaretine katkı vermiş oluruz. 3 günlük gezi programımızda tarihi yerleri, otelleri, coğrafik bölgeleri ziyaret edeceğiz. Hem İran hem de Hakkâri bölgesi için güvenlik kaygılarını kaldıracağız´dedi.

İranlı Said Atapervaz ise ´Yüksekova’ya Hakkari’nin resmi kurumları ile görüşmeye geldik. Bundan sonra misafirlerimizi Yüksekova’ya getirmeyi umud ediyoruz. İranlıların Van kadar Yüksekova’ya da gelmesini istiyoruz. İranlılar, Yüksekova’ya gelerek Hakkari yöresinin ticaret ve sanayisine destek verecektir. Burada gördüklerimizi İranlılara anlatarak bu coğrafyaya gelmesini sağlayacağız´diye konuştu. 

dface789-a43b-4fe7-bd9c-4f853d730c9f.jpeg

İran’a yaptıkları ziyaretlerin olumlu sonuç verdiğini ifade eden TÜRSAB Doğu Anadolu Bölgesel Yürütme Kurulu Başkanı Cevdet Özgökçe ise ´Yüksekova’daki Sivil toplum Kuruluşları ile beraber yaklaşık 3 aydır girişimlerde bulunuyoruz. İran’a yaptığımız iki ziyaretin ardından bugün 100 acente ile beraber Yüksekova’ya geldik. Bugünkü programımızda Şemdinli bölgesine gideceğiz ve oradaki tarihi yerleri gezeceğiz. Akşam ise hem İran hem de Hakkari’deki acentelerle beraber bir toplantı gerçekleştireceğiz. Yarın ise tüm gün boyunca Yüksekova çarşısı ve tarihi yerleri gezeceğiz. Programın son gününü ise Hakkari’ye ayırdık. Hakkari’de özellikle kayak merkezini, türkü evini ve seyir tepesini göstereceğiz. Bu ziyaretlerin ardından Hakkâri yöresinin İran pazarında hak ettiği yerlere geleceğini düşünüyoruz´ dedi.

İranlı turistlerin Yüksekova esnafına önemli bir destek vereceğini ifade eden Yüksekova Esnaf ve Sanatkarlar Odası Başkan Veda Çoğaç da ´Bizim amacımız İranlı turistleri Hakkâri ve Yüksekova başta olmak üzere tüm bölgeye kazandırmak ve esnafımıza katma değerde bulundurmaktır. Bizim rol modelimiz Van’dır. Urmiye kenti, Hakkâri ve Yüksekova’ya çok yakın. İlimizde hemen hemen her şeye sahibiz ama bu pastadan payımızı alamıyorduk. Esnaf ve sanatkarlarımızın bu yönde sitemleri vardı. Bizler de bu açıdan girişimlerde bulunduk. İran’a ziyaretler yaptık, orada toplantılar gerçekleştirdik. Bugün İran’ın Urmiye, Mahabad ve Tebriz bölgesinden gelen acente sahiplerini ağırlayacağız. 3 gün süren programda ilimizin bölgelerini ve güzelliklerini tanıtacağız. Acentelerin ve dolayısıyla İranlıların buraya gelmelerini sağlayacağız. En büyük amacımız Hakkari ilindeki dar boğazlı esnaflara destek vermektir´diye konuştu.

Karşılamaya; Esendere Belediye Başkanı Dırbaz Büyüksu, Yüksekova Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Salih Özdemir, Yüksekova Esnaf ve Sanatkarlar Odası Başkanı Vedat Çoğaç, TÜRSAB Başkanı Cevdet Özgökçe, Vangölü ve Bubivan Turizm Acentesi Sahibi Ebubekir Zirek, Yüksekova ticaret ve sanayi odası meclis başkanı Timur Sevi, DoubleTree by Hilton Yüksekova sahibi Seyhan Karay katıldı.

abffbc34-4a6c-4ecc-a08f-8c84fc3c7aa9.jpeg

e5793a4d-4b3b-41b3-bcf4-00b95fcf2946.jpeg

fc85e585-6e83-486a-874e-80243b469048.jpeg

5dae1534-9b86-4704-872f-dd058b423152.jpeg

94c02071-c89f-438a-95fc-caca9f8c02c3.jpeg

2e481694-e3de-494f-be76-88c1a1178af8.jpeg

6ae9c98e-7133-47d9-8490-bd2012243c35.jpeg

 Yüksekova Haber
Etiketler : , , , , ,
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.