İran'dan Türkiye-Suriye normalleşme planı önerisi

İran'dan Türkiye-Suriye normalleşme planı önerisi

İran Dışişleri Bakanı Abdullahiyan, Türkiye-Suriye normalleşmesi için yeni bir plan önerisinde bulunarak Rusya ve İran'ın bu sürecin garantörü olabileceğini söyledi.

İran Dışişleri Bakanı Hüseyin Emir Abdullahiyan, Al-Wafaq gazetesine verdiği röportajda Türkiye-Suriye normalleşmesine ilişkin sundukları plan hakkında konuştu.

Ashark Al-Awsat'ın aktardığına göre, Rusya'nın da katılımıyla gerçekleştirilen dörtlü zirvelerde dile getirilen söz konusu plan, Türkiye'nin Suriye'deki güçlerini çekmesini, Suriye'nin de Türkiye topraklarına herhangi bir tehdit olmamasını sağlamasını içeriyordu. Abdullahiyan, "İlk olarak Türkiye'nin Suriye topraklarından askeri güçlerini çekmeye bağlılığını, ikinci olarak da Suriye'nin Türkiye topraklarına yönelik bir tehdit oluşmaması için güçlerini sınırda konuşlandırmasını teklif ettik" açıklamasında bulundu. 

'İRAN VE RUSYA, ANLAŞMANIN GARANTÖRÜ OLABİLİR'

Suriye'nin Tahran'a sınır güvenliğini sağlamaya 'tamamen hazır olduğunu' bildirdiğini söyleyen İran Dışişleri Bakanı Abdullahiyan, Rusya ve İran'ın bu yönde yapılacak herhangi bir anlaşmaya garantör olacağı yönünde güvence verildiğini kaydetti. 

SURİYE: TÜRKİYE'DE TEK YOLUN BU OLDUĞUNU BİLİYOR...

Suriye ile normalleşme adımları Rusya ve İran'ın da katılımıyla yapılan dörtlü zirvelerle devam ederken, son olarak Suriye Dışişleri Bakanı Faysal Mikdad, 4 Eylül'de yaptığı bir konuşmada, Türkiye ile ilişkilere de değinmiş ve “Suriye’nin kuzeyindeki Türk işgali bitecek ve Türkiye, iki ülke arasındaki ilişkileri eski durumuna döndürmenin tek yolunun bu işgalden çekilmek olduğunu biliyor” açıklamasında bulunmuştu.

Suriye Devlet Başkanı Beşar Esad da ağustosta verdiği bir röportajda, Cumhurbaşkanı Erdoğan ile olası görüşmesine değinerek, "Hedefimiz Türkiye'nin Suriye topraklarından çekilmesi, Erdoğan'ın hedefi ise Türkiye'nin Suriye'yi işgalini meşru kılmak" ifadelerini kullanmış, "Neden Erdoğan'la buluşacakmışım? Bir şeyler içmek için mi?" diye sormuştu. Esad, "Suriye'deki terör Türkiye'den kaynaklanıyor" demişti. Tamamı yayınlanmadan bir gün önce bir kısmı yayınlanan söyleşide Esad'ın Erdoğan ile görüşmeye ilişkin şu ifadeleri kullandığı aktarılmıştı: "Görüşme Erdoğan'ın sunduğu koşullar altında gerçekleşemez."

RUSYA'DAN 'ADANA MUTABAKATI'NA DÖNÜŞ' ÖNERİSİ

Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov'da 1 Eylül'de bir açıklama yaparak, "Türkiye ve Suriye'ye Adana Mutabakatı'na dönmelerini önerdik" demişti. Ankara-Şam normalleşmesine ilişkin yol haritası taslağına değinen Lavrov, "Yol haritası taslağını bu yılın haziran ayında tüm meslektaşlarımıza ilettik. Şu anda değerlendiriliyor, bu taslağın onaylanabileceği, genel kabul edilebilir duruma getirilmesi için temaslar sürüyor" demişti.

Rusya'nın Türkiye ve Suriye'ye 1998 yılında imzaladıkları Adana Mutabakatı'na dönmelerini önerdiğini anlatan Lavrov, şöyle devam etmişti: "Bu anlaşma, terör tehdidinin bulunduğunu ve bu tehdidin ortadan kaldırılmasını, Türkiye'nin Şam'ın onayıyla terörle mücadele yapılarını Suriye topraklarının belirli bir derinliğine kadar gönderme hakkına sahip olmasını öngörüyordu. Bu anlaşma yürürlüğünü sürdürüyor, kimse onu feshetmedi." 

Etiketler : , ,
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.