İran: Suudi Arabistan, hatasının üstünü kapatamaz

İran: Suudi Arabistan, hatasının üstünü kapatamaz

Suudi Arabistan'ın, Şii din adamı Nimr'in idamının büyük tepki gördüğü İran'la diplomatik ilişkileri kesme kararına yanıt geldi.

Suudi Arabistan’ın önceki gün Şii din adamı Nimr el Nimr’in de aralarında bulunduğu 47 kişiyi idam etmesinin yankıları sürüyor. Suudi Arabistan, Nimr’in infazına en büyük tepkiyi veren İran’ın diplomatların 48 saat içinde ülkeyi terk etmesini isterken, İran’dan cevap gecikmedi.

İran Dışişleri Bakan Yardımcısı Hüseyin Emir Abdullahiyan, Suudi Arabistan’ın yaptığı ‘büyük hatanın üstünü kapatamayacağını’ söyledi. Açıklamaları devlet televizyonundan yayınlanan Abdullahiyan “Suudi Arabistan, bizimle ilişkileri sona erdirerek, bir din adamını öldürerek yaptığı büyük hatayı unutturamaz” ifadesini kullandı. Abdullahiyan, Suudileri Ortadoğu'daki terör ve aşırıcılığı körüklemekle suçladı.

DIŞİŞLERİ SÖZCÜSÜ: BAHANE OLARAK KULLANILDI

Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Hüseyin Caberi Ensari de, Suudi Arabistan’ın, başkent Tahran’daki elçiliğine yapılan saldırıyı, gerginliği artırmak için bahane olarak kullandığını söyledi. Suudilerin kriz ve gerginlik peşinde koştuğunu savunan Ensari, “Tüm iç sorunlarını, bu sorunları dışa ihraç ederek çözmeye çalışıyorlar” dedi. Öte yandan Tahran’ın yabancı diplomatik ilişkileri korumaya bağlı olduğunu vurgulayan Ensari, “İran uluslararası konvansiyonlara dayalı diplomatik güvenliği sağlamaya olan bağlılığını sürdürüyor. Ama Suudi Arabistan bu olayı gerginliği körüklemek için kullandı” ifadelerini kullandı.

Nimr'in idamının ardından Suudi Arabistan'ın İran'daki elçilik binası yakılmış, İranlı siyasetçiler de Suudi yönetimini sert sözlerle kınamıştı.

Suudi Arabistan Dışişleri Bakanı Adil El Cubeyr de dün akşam İran ile ilişkileri kesme kararı aldıklarını açıklamıştı.

Ülkedeki İranlı diplomat ve görevlilere ülkeden ayrılmaları için 48 saat süre tanındığını belirten Cübeyr, İran'ın uluslararası kanunlar gereği koruması gereken yabancı misyonları korumakta ihmalkar kaldığını, 1979 ABD elçiliği saldırısı, 2011 İngiltere elçiliği saldırısı en son dün Suudi Arabistan'ın Tahran ve Meşhed'deki elçilik binalarına yapılan saldırıların bunun en açık göstergesi olduğunu savunmuştu.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.