İran seçimlerinde kim kimdir?

İran seçimlerinde kim kimdir?

İran, yarın sandık başına gidiyor. Reformistleri Ruhani, muhafazakarları Reisi temsil ediyor.

İran yarın cumhurbaşkanlığı seçimi için sandık başına gidiyor. Seçimlerde mevcut cumhurbaşkanı Hasan Ruhani ve muhafazakar kanadın adayı İbrahim Reisi ön plana çıkıyor.

Mevcut Cumhurbaşkanı Hasan Ruhani  ılımlı  bir din adamı kimliğiyle biliniyor. Doğumdaki adı Hasan Fereydoun olan fakat sonradan Türkçe’de de aynı anlama gelen Ruhani soyadını kullanan İran Cumhurbaşkanı, Glasgow Caledonian Üniversitesi’nde doktora yapmış, parlak zekası güçlü hitabetiyle tanınan bir lider. 1979’daki İslam Devrimi’nden beri siyasetin içinde olan Ruhani, 1980-88 arasındaki İran – Irak Savaşı’nda savunma sektöründe önemli görevler üstlenmiş, 1989-2005 yılları arasında ise Ulusal Güvenlik Konseyi Sekreteri olarak görev yaptı. Bugün 68 yaşında olan Ruhani göreve 2013 yılında reform ve değişim vaadiyle işbaşına geldi. Ruhani’nin en büyük başarısı, İran’ın nükleer programı nedeniyle ülkeye uygulanan uluslararası ambargoyu kısmen kaldıran nükleer anlaşması oldu

RUHANİ’NİN YUMUŞAK KARNI İŞSİZLİK

2015 yılında İran ve Batı ülkeleri arasındaki tehlikeli gerilimi azaltan bu anlaşmanın ekonomik olarak ne kadar faydası olabildiği konusunda ise farklı değerlendirmeler var.

Anlaşmanın ardından İran ekonomisi dünyaya açılıp 2016-17 döneminde yüzde 6,6 hızla büyümüş olsa da işsizlik rakamlarında buna denk bir düşüş yaşanmadı.

Bugün ülke genelinde yüzde 12,5 olan işsizlik özellikle de gençleri etkiliyor. Oy tabanında gençlerin önemli bir yer tuttuğu Ruhani için bu en önemli gündem maddesi olacak.

Evli olan Ruhani’nin dört çocuğu bulunuyor. Çekirdek ailesi geri planda dursa da kardeşi Hüseyin kendisini nükleer müzakerelerde temsil etmişti. Ruhani muhalifleri tarafından ise yolsuzlukla suçlanmıştı.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.