İran güreşçilerini Türkiye'ye göndermiyor

İran güreşçilerini Türkiye'ye göndermiyor

İran güreş bakanlığı güreş takımının Türkiye'ye gelişini lağvetti. Karar Münih'te başlayan diplomatik krizin ardından alındı.

İran, Türkiye’de düzenlenecek Uluslararası Vehbi Emre ve Yaşar Doğu Güreş Turnuvaları’na katılmayacağını bildirdi. Bu ay içinde düzenlenecek her iki turnuvaya katılmaya hazırlanan İran takımlarının Türkiye’ye gelişi, İran Spor Bakanlığı’nın talimatı üzerine lağvedildi. Bakanlığın neden böyle bir karar aldığına ilişkin ise ayrıntı verilmedi. İran Spor Bakanlığı yasağın nedeniyle ilgili bir açıklama yapmadı.

İran güreş Federasyonu tarafından yapılan açıklamada “Yetkili mercilerin karşı çıkması nedeniyle 4-5 Mart tarihlerinde yapılacak Uluslararası Vehbi Emre Turnuvası ile 12 Mart’ta düzenlenecek Uluslararası Yaşar Doğu Serbest Güreş Turnuvası’na gidilmeyecek” denildi.

KRİZ MÜNİH’TE BAŞLADI

Diken sitesinin haberine göre İran ve Türkiye arasındaki gerilim Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu’nun “İran, Suriye ve Irak’ı Şii yapmak istiyor. İran’ı bölgenin istikrarı ve güvenliği için bu tür eylemlerini sonlandırması konusunda çağrıda bulunuyoruz”  sözleri üzerine başladı. İran Dışişleri Bakanı Sözcüsü Behram Kasımi de açıklamalara tepki göstererek, ‘sabırlı davrandıklarını ancak bunun da bir sınırı olduğunu’ vurgulamıştı.

Kasımi’nin sözlerine yanıt veren Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Büyükelçi Hüseyin Müftüoğlu, İran’ı ‘bölgedeki krizler nedeniyle ülkesine mülteci olarak sığınan insanları dahi savaş alanına sürmekten çekinmeyen bir ülke’ olarak tanımlamış, İran’a kendisini eleştiren ülkeleri itham etmek yerine ‘yapıcı adımlar atması ve bölgesel politikalarını gözden geçirmesi’ni tavsiye etmişti.

İran Gazetesi’ne konuşan İran Dışişleri Bakanı Muhammed Cevad Zarif de “Onlar, acaba Şii olmayan hükümetleri için darbe gecesi sabaha kadar uyumadığımızı hatırlamıyor mu?” deyip Türkiye’yi ‘kadir bilmez’ olarak nitelemişti.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.