Irak: Türkiye askeri çekmezse...

Irak: Türkiye askeri çekmezse...

Associated Press (AP) haber ajansının aktardığına göre, Irak Dışişleri Bakanı İbrahim el Caferi, Türkiye'nin askerlerini Kuzey Irak'tan çekmesi yönündeki uyarısını tekrarladı.

AP, Türkiye'nin askerini çekmemesi durumunda Bağdat'ın 'askeri harekatta bulunmayı değerlendirebileceğini' söylediğini bildirdi.

Türkiye, 4 Aralık'ta Musul yakınlarındaki Başika üssünde Peşmerge güçlerini eğiten Türk birliklerine takviye amacıyla yaklaşık 150 askeri bölgeye sevk etmişti.

Irak hükümeti de 'ülkenin egemenliği ciddi şekilde ihlal edildiği' gerekçesiyle Türkiye'den askerlerini çekmesini istemişti.

Türkiye askerinin bir kısmını çekti ama bölgede hala birlikleri bulunuyor.

151209155700_turkish_army_tanks_624x351_ap_nocredit.jpg

AP'nin haberine göre Çarşamba günü düzenlediği basın toplantısında Caferi, Bağdat'ın 'barışçıl yolları izlemeye devam edeceğini' söyledi, ancak sonuç alınmamasını ve 'çatışma dayatılması' durumunda da "Egemenliğimizi, halkımızı ve kaynaklarımızı korumak için bunu değerlendireceğiz" dedi.

Başika'daki Türk birliklerine 16 Aralık'ta düzenlenen havan topu saldırısında 4 asker hafif yaralandı, Musul Ulusal Muhafız Gücü'nden de iki asker hayatını kaybetti. Türk topçu birlikleri de saldırıya karşılık verdi.

Aralık ayı başında Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın Türkiye'nin Irak'tan askerlerini geri çekmesinin söz konusu olmadığı yönündeki sözleri üzerine Irak hükümeti konuyla ilgili BM'ye şikâyet mektubu yazdı.

ABD Başkan Yardımcısı Joe Biden da Türkiye'nin acilen askerlerini Başika'dan çekmesi gerektiğini söyledi.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.