'Irak ordusu Kürdistan referandumuna karışmayacak'

'Irak ordusu Kürdistan referandumuna karışmayacak'

Irak Savunma Bakanı, ordunun 'bağımsız Kürdistan' referandumuna müdahale edeceğine dair haberi yalanladı. İran basını da, dün Bağdat-Erbil hattında gerilim yaratan haber için düzeltme yayınladı.

Irak Savunma Bakanı İrfan el Hayali, Irak Kürdistan Bölgesel Yönetimi’nin (IKBY) ‘referandum düzenleyip bağımsızlık ilan etmesi halinde Irak ordusunun müdahale edeceğini’ söylediğine dair İran basınında yayımlanan haberi yalanladı.

El Hayali, İran ziyaretinin ardından yayımlanan haberi ‘açık bir yalan’ diye niteledi; referandumun siyasi olduğunu ve bu nedenle ordu ile bakanlığının devreye girmeyeceğini söyledi.

El Hayali, “Biz Savunma Bakanlığı ve ordu olarak bu konuya hiçbir zaman müdahil olmayacağız”dedi. Erbil merkezli Rudaw gazetesine konuşan Iraklı bakan, “Ordu referanduma müdahale etmeyecek. Bu siyasi bir mesele” ifadelerini kullandı.

El Hayali, İran’daki temaslarında bu meselenin ele alınmadığını söyledi. Iraklı bakan, ordunun ülkenin bütünlüğünü sağlamak için müdahale edeceğine dair bir ifade kullandığı ancak bu sırada terör örgütlerini kast ettiğini vurguladı.

İran’da Devrim Muhafızları’yla bağlantılı Fars haber ajansı dahil bir dizi medya kuruluşu, Irak Savunma Bakanı’nın Kürdistan bölgesine müdahale edeceğine dair açıklamalarını dün geçmişti. Fars sitesi bugün habere ilişkin bir düzeltme yayınladı. Düzeltmede, El Hayali’nin ‘tekfirci terör örgütleri’ni kast ettiği belirtildi.

Etiketler : ,
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.