Irak Dışişleri: Savaş ilk seçenek değil

Irak Dışişleri: Savaş ilk seçenek değil

Irak Dışişleri Bakanı İbrahim Caferi, Kürdistan Bölgesel Yönetimi'nin bağımsızlık referandumunu değerlendirdi. Caferi, oylama sonrası diyalog kapılarının 'durumun daha zorlu hale gelmesine rağmen' kapanmayacağını söyledi.

Irak Kürdistan Bölgesel Yönetimi’nin 25 Eylül’deki bağımsızlık referandumu öncesi Bağdat-Erbil hattında gerilim tırmansa da, diyalog kapısı hâlâ kapanmış değil. Irak Dışişleri Bakanı İbrahim Caferi, askeri seçeneği devreye sokmadan önce konuşmayı tercih ettiklerini ve referandumdan sonra durum ‘daha karmaşık’ hale gelecek olsa bile, diyaloğun sürebileceğini söyledi.

Caferi, “Tabii ki kimse diyalog kapısının kapanmasını istemiyor ama eğer karşı taraf referandumu düzenlemekte ısrarcı olursa, mesele daha zorlu hale gelecek” dedi. BM Genel Kurulu için bulunduğu New York’ta Rudaw gazetesine konuşan Caferi, Irak’ın askeri seçeneğe başvurup başvurmayacağına ilişkin soruya da “Görüşmeler sürüyor ve bir sonuca varmanın en iyi yolunun konuşmak olduğuna inanıyoruz” dedi.

Caferi sözlerine şöyle devam etti: “Fakat Kürt liderlere şu mesajı göndermek istiyorum. Kürt halkının, Irak halkı gibi bölünmüş olduğunu biliyorum fakat Kürtlerin çıkarının, kardeşlik ve sevgi yolunda Irak ulusuyla birlikte ilerlemekte olduğuna inanıyorum.”

Irak Dışişleri Bakanı, Kürdistan yönetimine referandumu erteleme çağrısını da yineledi.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.