İngiltere Başbakanı'na Türkiye uyarısı

İngiltere Başbakanı'na Türkiye uyarısı

İngiltere Parlamentosu'nun Dış İlişkiler Komitesi'nden eleştiri dolu rapor: Türkiye'de adil, özgür ve inandırıcı bir referandum öngörmek zor.

Türkiye’nin Almanya’yla ilişkilerinin demokrasi eleştirileri nedeniyle gerildiği bir dönemde, İngiltere Parlamentosu’nun Dış İlişkiler Komitesi’nden de Ankara’ya uyarıda bulunan bir rapor geldi. Komitenin raporunda ‘Türkiye Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’la ticareti gözeten iyi ilişkilerin İngiltere’nin insan hakları açısından imajını zedeleyeceği’ uyarısı yer aldı. Raporda, 15 Temmuz askeri darbe girişiminin muhalifleri bastırmak için bahane olarak kullanıldığı savunuldu. Raporda, başkanlık sistemi öngören anayasa referandumu da sorgulanıyor.

İngiltere Dışişleri Bakanı Boris Johnson’ın Türkiye ziyaretiyle eş zamanlı açıklanması dikkat çeken raporun ayrıntıları şöyle:

  • Raporda, 1 Nisan’daki referandum hakkında şu ifadeler kullanılıyor: “Hükümeti eleştiren medya, muhalefet vekilleri ve sivil toplum kuruluşları susturulurken veya kapatılırken, adil, özgür ve inandırıcı bir referandum öngörmek zor.”
  • 15 Temmuz sonrası on binlerce kişinin görevden alınmasının ve hapse atılmasının eleştirildiği raporda, “OHAL’in sağladığı yetkilerin belli belirsiz bir terör tanımı, itaatkâr bir medya ve politize olmuş bir yargıyla bileşimi, hükümetin somut olmayan kanıtlar veya yorumlara dayanarak geniş bir yelpazedeki muhalefeti susturmasının önünü açtı” denildi. Raporda, “Türkiye’de alternatif anlatılar konusunda temel bir hoşgörüsüzlük var. Hükümet, hassas konulara dair kendisinin izin verdiği söylemle çelişen kişileri bastırıyor, itibarsızlaştırıyor veya cezalandırıyor” ifadeleri kullanıldı.
  • Raporda, darbe girişimini Gülen hareketinin yaptığı konusunda ‘herkese açık, somut kanıtlar bulunmadığı’ iddiası da dikkat çekti.
  • İngiliz parlamentosunun Dış İlişkiler Komitesi, Başbakan Theresa May’e de uyarıda bulundu. Raporda, ‘İngiltere’nin Türkiye’yle stratejik bir ilişki kurmak için insan hakları konusundaki endişelerinin geri plana attığı’ yorumu yapıldı; İngiliz Dışişleri’nin Türkiye’yi insan hakları açısından endişe yaratan ülkeler listesine alması istendi.
  • Raporda, ‘Türk halkına nasıl oy vereceklerini söylemenin İngiltere’nin işi olmadığı ancak yanlış tercihlerin Türkiye’nin sınırlarını da aşan bir felaket getirme potansiyeli taşıyacağı’ ifadesi de yer aldı. 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.