İngiliz basınından 'Litvinenko' yorumu: Rusya bedel ödemeli

İngiliz basınından 'Litvinenko' yorumu: Rusya bedel ödemeli

Bugünkü İngiliz gazetelerinin çoğunun manşetlerinde, eski Rus ajanı ve İngiliz vatandaşı Alexander Litvinenko'nun 2006 yılında Londra'da radyoaktif maddeyle zehirlenerek öldürülmesi ilgili bağımsız soruşturmanın sonucu var.

Dün araştırmanın sonuçlarını açıklayan hakim Robert Owen, "Rusya Devlet Başkanı Putin büyük ihtimalle suikast operasyonuna onay verdi" demişti.

Guardian gazetesi manşetinde, İngiltere Başbakanı David Cameron'ın, Rusya'ya karşı harekete geçmesi çağrısı yapıldığını duyuruyor.

Cameron'dan, İngiltere'nin Rusya'ya yaptırımlar uıygulması isteniyor.

Guardian başyazısında, "Londra'daki bir suikastin Moskova'da bir bedeli olmalı" diyor.

Times ise manşetinde Rusya'nın bir dizi cinayet zincirinin merkezinde olduğunu belirtiyor.

Londra'nın, müttefiklerini, Rusya'nın yeni suikastler düzenleyebileceği yolunda uyardığını bildiriyor gazete.

Ünlü Rus yazar Dostoyevski'nin unutulmaz eserine atıfla "Suç ve Ceza" demiş başyazısında Times ve eklemiş:

"Rusya, Alexander Litvinenko cinayetinden sorumlu tutuldu. İngiltere de Moskova'nın bunun için bir bedel ödemesini sağlamalıdır."

'Zehirlenen, İngiltere-Rusya ilişkileri'

Independent ise Rusya'nın, "Kremlin cinayeti" hükmüne öfkesini çekmiş manşetine.

Gazete Rusya'nın İngiltere'yi "provokasyonla" suçladığını duyuruyor.

Independent da "Zehirlenen ilişkiler" demiş başyazısında ve İngiltere'nin Rusya'nın cinayet sonrası tabiri caizse "kirişi kırıp kaçmasına" izin vermemesi gerektiğini kaydediyor.

Daily Telegraph, Litvinenko'nun öldürülmesinin olası nedenleri arasında; Putin'i "pedofili hastası" olmakla suçlamasının, oligarklarla bağlarının ve İngiliz Dış İstihbarat Servisi (MI6) için çalışmasının da sayıldığını yazıyor.

Gazete Rusya'ya güçlü bir yanıt verilmesini ve en azından Londra'da Rusya Federal Güvenlik Servisi (FSB) için çalıştıklarından şüphelenilen tüm Rus diplomatların sınırdışı edilmelerini istiyor ve ekliyor:

"Daha azı, Moskova'da 'zayıflık' olarak görülecektir."

Financial Times gazetesi ise Putin'in sözcüsü Dmitry Peskov'un Litvinenko soruşturmasını bir "şaka" olarak nitelendirdiğini taşımış sayfalarına.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.