Independent artık kağıda basılı olarak çıkmayacak

Independent artık kağıda basılı olarak çıkmayacak

İngiltere'nin önde gelen gazetelerinden Independent, Mart ayından itibaren basılı olarak çıkmayacağını, yayın hayatına internet gazetesi olarak devam edeceğini açıkladı.

Gazetenin 13 yıldır genel yayın müdür yardımcılığını yapan Ian Birrell, internette, basılı gazete olarak sağladıkları itibarı koruyup koruyamayacakları yolundaki bir soruyu yanıtlarken, "Daha zor olacak, ama imkansız değil" diye konuştu.

Birrel, Independent'ın büyük bir itibarı olduğunu bunun üzerine inşa edilebileceğini ama bu sorunun yanıtının büyük ölçüde gazeteye yatırım yapılıp yapılmayacağına da bağlı olduğunu kaydetti.

Mart sonunda geçecek

Independent ile birlikte pazar günleri çıkan Independent on Sunday de artık kağıt baskı yapmayacak.

1986 yılında yayın hayatına başlayan gazetelerin sahibi ESI Media şirketi Independent on Sunday'in tamamen internet yayınına geçeceği tarihi 20 Mart, Independent'ın ise 26 Mart olarak açıkladı.

Gazetenin sermayedarları Aleksandır ve Yevgeni Lebedev, daha önce, Independent'ın ucuz versiyonu olan "i" gazetesini 24 milyon sterlin karşılığında yerel yayıncı Johnston Press'e satmak üzere anlaşma sağlamışlardı.

Yevgeni Lebedev, "Gazete yayıncılığı sektörü değişiyor ve değişimi okuyucular belirliyor. Bize geleceğin dijital yayıncılıkta olduğunu gösteriyorlar" diye konuştu.

Tirajı çok düşük

Lebedev, bu yolla hem itibarlı Independent gazetesinin ismini korumuş olacaklarını hem de daha kaliteli içerik için yatırım yapabileceklerini söyledi.

Lebedev, bu yatırımlar arasında Avrupa, Orta Doğu, Asya ve ABD'de yeni bürolar açarak içeriğin daha da zenginleştirilmesinin de bulunduğunu sözlerine ekledi.

Lebedev ailesinin Independent dışında yerel bir televizyon istasyonu olan London Live ve akşam gazetesi Evening Standard'ın da içinde olduğu bir medya grupları var.

ESI Media şirketi Independent internet sitesinin izlenme oranının son bir yıl içinde yüzde 33'ün üzerinde büyüyerek dünyanın her köşesinden 70 milyon okuyucuya ulaştığını söylüyor.

Independent gazetesinin tirajı şu anda sadece 40 bin. Pazar günleri çıkan gazete ise 43 bin satıyor.

Oysa gazetenin ucuz versiyonu "i" 275 bin satıyor ve geçen yıl 5 milyon sterlinin üzerinde kâr ettiğini açıkladı.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.