'İmamlara evlendirme yetkisi' hazırlığı

'İmamlara evlendirme yetkisi' hazırlığı

Bakanlar Kurulu'nun Meclis’e sunduğu yasa tasarısı ile müftülükler ve müftülüklerin görevlendireceği imamlar evlendirme memuru yetkisi alacak. Tasarıya göre Suriyeli mültecilere vatandaşlık verilmesi de gündemde.

Bakanlar Kurulu’nun, Meclis’e sunduğu yasa tasarısıyla il ve ilçe müftülüklerinin resmi nikâh kıymasının önü açılabilir. Tasarıyla İçişleri Bakanlığı, il ve ilçe müftülüklerine evlendirme memurluğu yetkisi ve görevi verebilecek. Böylece müftülüğün görevlendireceği imamlar da resmi nikâh kıyacak. Ayrıca tasarıyla Türkiye’de bulunan 3 milyonu aşkın Suriyeli mülteciye vatandaşlık verilmesinin altyapısı da hazırlandı.

Cumhuriyet’ten Alican Uludağ’ın haberine göre, Başbakan Binali Yıldırım ve Bakanlar Kurulu üyeleri tarafından imzalanan Nüfus Hizmetleri ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Tasarısı, dün TBMM Başkanlığı’na sunuldu. Tasarı ile Nüfus Hizmetleri Yasası’nın “evlendirme yetkisi” başlıklı 22. maddesine ekleme yapıldı. Bu kapsamda İçişleri Bakanlığı’nın evlendirme yetkisi ve görevi vereceği kurumlar arasına il ve ilçe müftülükleri de eklendi. Tasarı, Meclis’ten geçerse 22. madde şöyle olacak: “Bakanlık, evlendirme işlemlerinin nüfus ve vatandaşlık hizmetlerinin bütünlüğü içerisinde yürütülmesi için gereken her türlü tedbiri alır ve uygular. Evlendirme memuru; belediye bulunan yerlerde belediye başkanı veya bu işle görevlendireceği memur, köylerde muhtardır. Bakanlık, il nüfus ve vatandaşlık müdürlüklerine, nüfus müdürlüklerine ve dış temsilciliklere, il ve ilçe müftülüklerine evlendirme memurluğu yetkisi ve görevi verebilir. Eşlerden birinin yabancı olması halinde evlendirmeye, (…) belediye evlendirme memurlukları ile nüfus müdürleri yetkilidir.”

MÜFTÜLERE YETKİ VERİLECEK

Mevcut sistemde belediye memurları ile muhtarlar resmi nikâh kıydırabiliyor. Tasarı yasalaşırsa İçişleri Bakanlığı’nın yetki ve görev verdiği il ve ilçe müftülükleri de artık evlendirme yetkisine sahip olacak. İl ve ilçe müftülükleri de isterse imamlar aracılığıyla bu yetkiyi kullanacak.

Etiketler : ,
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.