İlker Başbuğ: Lanetliyorum; bunu yapanlar asker değil, terörist

İlker Başbuğ: Lanetliyorum; bunu yapanlar asker değil, terörist

Bodrum’da konuşan eski genelkurmay başkanı emekli orgeneral İlker Başbuğ darbe girişimine ilişkin açıklamasında, “Bunu yapanlar asker değil, teröristtir” dedi.

Eski genelkurmay başkanı emekli orgeneral İlker Başbuğ, darbe girişimine ilişkin konuştu, “Bunu yapanlar asker değil, teröristtir” dedi.

Bodrum’daki evinde basın mensuplarına konuşan Başbuğ’un yaşananlara dair yorumu özetle şöyle:

“Lanetliyorum”

“Dün gece Türkiye tarihinde yaşanılan en korkunç gecelerden biri oldu. Bu darbe kalkışını, girişimini, bu hareketi ve bu harekete katılanları lanetliyorum. Onlar Türkiye’nin ve Türk Silahlı Kuvvetleri’nin tarihine kara leke sürdüler.

“Kendi Meclisini bombalayan, kendi halkına ateş açanlar Türk askeri olamaz. Bunlar birilerinden ve bir yerlerden emir alan teröristlerdir.

“Darbeciler ile cemaat arasında ilişki var”

“Bu gün çok kimse bu darbeciler ile cemaat arasında bir ilişki olduğunu düşünmektedir. Ben de aynı düşünceyi taşıyorum. Ama bu vesileyle 14 Nisan 2009 günü Harp Akademileri’nde yaptığım konuşmada söylediğim bir hususu burada tekrarlama hakkına sahibim. O gün yaptığım konuşmada. Aslında bekli de Türkiye’de açık şekilde cemaat ile ilgili tehdide dikkat çeken kişi bendim. O gün yani tam 7 yıl önce dedim ki, bazı cemaatler hedeflerine ulaşmada kendileri için en büyük engel olarak TSK’yı görmektedirler. Bu nedenle TSK aleyhine faaliyette bulunmaktadırlar.

“Bu yapılanmalara karşı hukuk devleti kapsamında kuralları içinde TSK olarak etkisiz ve tepkisiz kalmayacağız. Bu konu ile ilgili düşünce ve değerlendirmelerimizi başta başbakan olmak üzere tüm ilgililerle paylaştım ifade ettim. Ama maalesef o yıllarda yani 2009’lu yıllarda bizim bu söylediklerimize itibar edilmedi. Cemaat’in daha önce TSK’ya bu tarz bir girişimde bulunduğunu belirten Başbuğ, bu darbe girişiminin ardında da Cemaat’in bulunduğunu söyledi.

“TSK daha güçlü olacak”

“Bizim ufacık bir pozitif bakacağımız bir nokta var Türk Silahlı Kuvvetlerinin içerisindeki zararlı odaklar bugün temizleniyor. Bu olaydan sonra Türk Silahlı kuvvetleri daha güçlü olarak çıkacaktır. Bu ordu bize lazım. Bu coğrafyada güçlü orduya ihtiyacımız var.”

“Erler belki de kandırıldı”

“Ben erlerin, bu darbenin içerisinde yer alan, planlayan rütbeli personelden ayrı tutulması düşüncesindeyim. Bu askerlerimiz belki de kandırıldılar. Bunların tatbikat ve bunun gibi nedenlerle kışla dışarısına çıkarıldığı gözüküyor. Bu olayda kullanıldı Mehmetçikler, bekli aldatıldılar, belki yanlış bilgiler verdiler. O gençlerin bunu anlaması ve algılaması kolay bir olay değil. Bu genç erlerimiz ile diğerlerini aynı teraziye koymayalım.”

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.