İlk fideler toprakla buluştu

İlk fideler toprakla buluştu

Van'ın Gürpınar ilçesine bağlı Yolaşan köyünde ekonomide dışa bağımlılığa karşı kurulan seradan yetiştirilen meyve ve sebze fideleri toprakla buluştu.

Van'ın Gürpınar ilçesine bağlı Yolaşan köyünde, mevsimlik tarım işçilerini yeniden yerleşik tarıma kazandırmak ve toprakla buluşturup ekonomide dışa bağımlılıktan kurtarmak için kurulan seranın fideleri, toprakla buluştu. Üç ay önce ilçede yaşayan Metin Demir ve Nadir Akbulut adlı yurttaşlar tarafından kurulan serada yetiştirilen 150 bin domates, biber, karpuz ve kavun kök fidesi 60 bin metre kare alana ekildi. 

'Dışa bağımlılığı kaldırdık'

Daha önce dışarıdan getirdikleri fidelerle serada üretim yaptıklarını söyleyen Metin Demir, "Bu sene arkadaşlarla komün bir çalışma sistemi oluşturarak bölgede yetişecek sebzelerin üretimini komün seralarda yetiştirdiğimiz kök meyve, sebze fideleriyle gerçekleştirdik. Bu sayede dışa bağımlılığı ortadan kaldırdık" dedi. 

Kök fidelerden halka da verdiler 

Kurdukları komün seralardan verim almaya başladıklarını, bu sayede bölge halkını da seracılığa teşvik ettiklerini belirten Demir, kalitesi düşük kök fideleri nedeniyle tarımı bırakma noktasına gelen Gürpınarlıları, yeniden komün seralarda yetişen fideler sayesinde yeniden tarıma kazandırdıklarını söyledi. Demir, "Daha önce çevre halkı kendi ihtiyaçlarını karşılamak için bahçelerinde meyve, sebze yetiştiriyordu. Ancak dışarıdan satın aldıkları kök fidelerin kalitesi düşük olduğu için kök fideler kurumuş. Bu yüzden halk tarımı bırakmış durumdaydı. Biz kendi yetiştirdiğimiz kök fideleri halka verdik" ifadelerini kullandı. 

Su tasarrufu için damla sulama tekniği kullanılıyor 

Toprakla buluşturdukları fidelerin yetişmesi için damla sulama tekniği ile sulama yaptıklarını söyleyen Demir, bu sayede suyun aşırı tüketiminden de tasarruf ettiklerini anlattı. Demir, "Damla sulama tekniği sayesinde su israfının önüne geçtik. Salma sulama tekniğiyle dönüm başına 100 ton su kullanıyorduk ancak şimdi damla su tekniğiyle bunu beş ton suya indirdik. Böylelikle hem verimli mahsul alıyoruz, hem su israfının önüne geçiyoruz hem de toprağın yapısının bozulup erozyona uğramasının önüne geçmiş oluyoruz" ifadesinde bulundu. 

İhtiyacı olan yurttaşlar faydalanabilecek 

Seracılıkta önemli olanın güneş olduğunu ve Wan'ın da güneş alan bir bölge olduğunu ifade eden Demir, komün tarlalarda yetişen sebze ve meyvelerin ilk hasadını 45 gün sonra alacaklarını söyledi. Demir, yetişen sebze ve meyveleri ihtiyacı olan halka eşit şekilde dağıtacaklarını da söyledi. 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.