İlhan Çomak’ın davası bugün

İlhan Çomak’ın davası bugün

Örgüt üyesi ve örgüt adına eylemlere katıldığı gerekçesiyle 22 yıl önce tutuklanan İlhan Çomak’ın davası bugün görülecek.

PKK üyesi olduğu ve örgüt adına eylemlere karıştığı iddiasıyla 22 yıldır tutuklu bulunan İlhan Çomak’ın yargılanmasına ilişkin davanın duruşması İstanbul 4. Ağır Ceza Mahkemesi’nde görülecek.

Çomak, duruşmaya tutuklu bulunduğu İzmir Kırıklar F Tipi Cezaevi’nden SEGBİS yoluyla katılması bekleniyor.

Görülecek duruşmada, Çomak’ın avukatları davadaki hukuksuzlukların yok sayılmasını ve Çomak’ın beraatini talep edecekler.

12 Aralık 2015’teki duruşmada Çomak, bu kadar süredir içeride tutulmasının gerekçesini anlamadığını, aynı durumda olan bir çok kişiye yeniden yargılama kararı verildiği ve tahliye edildiğini belirterek, “Ben neden tahliye edilmiyorum? Anlamış değilim. 21 yıl dört aydır cezaevindeyim. Tutuksuz yargılanmam gerektiğine inanıyorum” demişti.

Mahkeme heyeti, savcılığa mütalaasını hazırlaması için süre vererek tahliye talebini reddetmiş  ve duruşmayı 12 Nisan 2016’ya bırakmıştı.

“Özgürlük bana mutlaka uğrayacak”

Duruşma öncesi mektup aracılığıyla Evrensel gazetesinin sorularına yanıt veren Çomak şunları ifade etti:

“22 yıllık mahpusluğumda ahvalimi öğrenmeye dönük yöneltilen her soruda, karşıdakinin sorma amacından bağımsız olarak, hep bir istihza aramışımdır. Kişi hukukla ve dahi hukuksuzlukla ezildiğinde nasıl olursa, işte ben de öyleyim. Umutsuzluğa, karamsarlığa gönderme yapmıyorum; öfkeliyim ve daha çok kızgınım. Bu denli büyük bir haksızlığa karşı, insanların dur dememelerinden, duyarlı olmamalarından, ses verip elimi tutmamalarından dolayı şaşkınlık hissiyle dopdoluyum.

“Moralim genelde ülkemizdeki havayla doğru orantılı, sanırım. Gözaltılar, sokağa çıkma yasakları, katliamlar… Tüm bunlar, dışarıdaki her duyarlı vatandaş gibi beni de etkiliyor, üzülüyorum. Ülkemde huzur olsun istiyorum.

“Yargılama sürecim evlere şenlik. Bazen, ben değil de başkası yaşıyormuş gibi tüm olup bitenlere uzaktan baktığımda bir inanmama hissiyle sarmalandığımı hissediyorum. Ama genelde, bana yaşatılanları doğal görmeme, yaşatılanlara alışmama, bu hukuksuzluğu kabul etmeme ve başkalarına duyurma çabasının verdiği kararlı bir enerjiden ve onun yarattığı ruh halinden bahsetmek mümkün. Özgürlük bana mutlaka uğrayacak!

“Asla umutsuz olmadım. Çoğu zaman beni arayıp bulan hayal kırıklığı olsa da ben hep umudu aradım, ondan vazgeçmedim. Dışarıda, benim bu yaşadıklarımdan çok farklı ve güzel, karışıp tatmak istediğim akışkan bir yaşamın olduğunu bilmek bana acı veriyor. Bu imkân benden, bilerek isteyerek alındı, çalındı. Bu acıya rağmen karamsar değilim, hem de hiç değilim. Olgun bir akılla ve sabırla, benden esirgenen o canlılığa bir şekilde karışma çabasındayım. Cezaevinde büyüdüm, olgunlaştım. Bunca yılın acısına katlanmak ailemin desteği ve kendimden, özgürlükten umut kesmemekle oldu sanırım.”

Ne olmuştu?

İlhan Çomak 21 yaşında İstanbul Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Coğrafya Bölümü’nde öğrenciyken tutuklandı.

Çomak hakkındaki ilk karar, 6 yıl sonra İstanbul Devlet Güvenlik Mahkemesi tarafından verildi. “Devletin hakimiyeti altındaki topraklardan bir kısmını devlet idaresinden ayırmaya matuf eylemlerde bulunmak”tan idam cezasına çarptırıldı. Bu ceza, “iyi hali” dikkate alınarak müebbet hapse çevrildi.

Aynı yıl Yargıtay tarafından onaylanan ceza için Çomak, 2001’de, “DGM’deki askeri hakim nedeniyle adil yargılanma hakkının ihlal edildiği” gerekçesiyle Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’ne (AİHM) başvurdu.

AİHM, 2006’da İlhan Çomak’ı haklı buldu ve yeniden yargılanmasına karar verdi, Türkiye’yi tazminata mahkum etti.

İstanbul 10. Ağır Ceza Mahkemesi, İlhan Çomak tutuklandıktan yaklaşık 20 yıl sonra, ‘yeniden yargılanması’na karar verdi ve Çomak 19 Aralık 2013’te yeniden hakim karşısına çıktı.

İlk duruşmada 20 yıl önce işlediği varsayılan suçların delillerini karartabileceği şüphesiyle avukatları tarafında talep edile tahliye kararı reddedildi.

11 Mart 2014 ve 5 Eylül 2014’te iki kez daha duruşmaya çıkan Çomak’ın tahliye talebi reddedildi ve Çomak’ın cezaevinde geçirdiği süre 21 yıla ulaştı.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.