İkramiye sözüne rağmen 3’üncü köprü işçileri iş bıraktı

İkramiye sözüne rağmen 3’üncü köprü işçileri iş bıraktı

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın sözünü verdiği ikramiye ‘yalan oldu’: 3’üncü köprü işçileri iş bıraktı

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın geçtiğimiz ay 3’üncü Boğaz köprüsünde son tabliye yerleştirilme töreninde, yüklenici firmadan işçilere ‘3’er bin lira ikramiye, evlenmek isteyenlere düğün yapılması’ için aldığı söz tutulmayınca işçiler iş bıraktı.

Erdoğan işçilere 3’er bin TL ikramiye, evlenmek isteyenlere de düğün yapılması için İC Holding Yönetim Kurulu Başkanı İbrahim Çeçen’den söz almıştı. Sözün tutulup tutulmayacağının takibini de Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleştirme Bakanı Binali Yıldırım yapacaktı.

İşlerinin bitmesine iki ay kala ikramiye sözünde durulmadığını, 700 kişinin işten çıkarıldığını belirten 150 çalışan, bu sabah 07.00’de vardiyaya başlamadı. Şantiye girişinde beklemeye başlayan işçiler, ikramiyelerini alana kadar bekleyeceklerini söyledi.

‘İşten çıkarılanlar köpek muamelesi gördü’

İşçilerin aralarında seçtiği temsilciler görüşmek üzere şantiyenin yönetim binasına gitti. Bu sırada krizin arka planını anlatan işçi Hacı Beldağlı şunları söyledi: “Sayın Cumhurbaşkanımız ile köprü açılışına geldiği zaman bire bir konuşanlardan biri de benim. Cumhurbaşkanımız, yüklenici firmaya ‘Bu işin adını koyalım. Herkese üçer bin lira’ demişti. Biz, köprü bitmeden işten çıkartılanlar var dediğimizde ise, ‘İşten çıkartılanlara hemen, işten çıkmayanlara da Ramazan’dan önce ödenecek. Sözüm söz mü, söz. Bu da senin sadakan olsun’ demişti İbrahim Çeçen’e. Verilen sözlerin hiçbiri yerine getirilmedi. İşten çıkan arkadaşlarımız köpek muamelesi gördü. Bir de üstelik dışarıya atmak için koruma çağırıyorlar. Sanki biz burada sadaka topluyoruz. Bize söz verilen hakkımızı istiyoruz” dedi.

Başka bir işçi de verilen sözden ‘kaytarmak’ için her gün işten çıkarmalar yaşandığına dikkat çekti. “Buradaki iş bitmek üzere. Hergün yaklaşık 10 kişiye çıkış veriliyor. İşten çıkanlardan bir tanesi de benim kardeşim” diyen işçi, kardeşine henüz ikramiyesinin dahi verilmediğini belirterek şöyle devam etti: “İş bitmek üzere, İnsanları oyalıyorlar. Cumhurbaşkanımızın yanında İCA’nın sahibi İbrahim Çeçen, ‘Hepinize eşit şekilde. 3’er bin lira ikramiye vereceğiz’ dedi.”

700 işçi çıkarıldı

İşçilere göre, şirket, ikramiyeleri ‘taksit taksit’ ödemeyi de teklif etti. Bir işçi, “Şimdi yetkililer, ‘3 bin TL’yi toplam çalışma süresi 36’ya böleriz. Aylık 83 TL tutar. Çalışılan aylara göre ödeme yaparız’ diyorlar. Burada yaklaşık bin 500 kişi çalışıyor. Söz verildiğinden beri 700 kişiye çıkış verildi. Çıkan 700 kişiden hiç kimseye 3 bin TL para ödenmedi” dedi. (DİKEN)

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.