'İki partili Meclis' AK Parti'yi vurdu!

'İki partili Meclis' AK Parti'yi vurdu!

Referandum değil seçim yapmış olsak 'iki partili' sisteme göre nasıl bir TBMM ortaya çıkacaktı? Cevap bir araştırma ile arandı.

YÜKSEKOVA - Hacettepe Üniversitesi İstatistik Bölümü’nde hazırlanan bir simülasyonla “2 partili sistemle referandum seçim olsaydı hangi partinin kaç vekili olacaktı sorusuna yanıt arandı. ‘Evet’lerin tamamının AK Parti, ‘hayır’ların tamamının da CHP’ye verilmiş oylar olarak kabul edildiği araştırmayı Yeniçağ gazetesi yazarı Orhan Uğuroğlu aktardı. Uğuroğlu şunları yazdı:

Günün sorusu şudur: Referandumda çıkan oylar eğer genel seçimde çıksaydı milletvekili dağılımı nasıl olur?

Hacettepe Üniversitesi İstatistik Bölümü’nden öğretim üyesi tarafından hazırlanan 16 Nisan 2017 Referandum sonuçlarına göre “2 partili seçim simülasyonu” AKP’nin referandum propagandası döneminde öne sürdüğü, “güçlü Meclis” tanımına hiç uymuyor.

Bu simülasyon mevcut seçim sisteminin devam ettiği Nisbi temsil sistemi, d’Hont metodu kullanılarak ve yüzde 10 ulusal baraj ve il sınırlarına göre seçim bölgeleri ile 1 Kasım 2015’de partilerin aldıkları oy oranları dikkate alınarak hazırlandı. 16 Nisan 2017 Referandumunda verilen oylar 2 partinin yüzde 10 barajı aştığı Milletvekili Genel Seçimine göre dağıtıldığında AKP’nin beklentilerinin tam aksini gösteriyor.

Evet, oylarındaki AKP’nin payı ve Recep Tayyip Erdoğan’ın Cumhurbaşkanı seçiminde aldığı yüzde 51.9 oy ve 1 Kasım 2015 Genel Milletvekili seçim sonuçları dikkate alındı bu simülasyonda.

Hayır, oyların ve 1 Kasım 2015 seçim sonuçlarının CHP’ye olası yansıması varsayılarak hazırlanan Türkiye Geneli ve iller bazında milletvekili sayılarını gösterir çalışmanın özeti şöyle:

16 Nisan 2017 Türkiye Geneli Seçim Sonuçları:

Toplam Seçmen: 58.366.647

Kullanılan Oy: 49.799.163

Geçerli oy: 48.934.116

Katılım Oranı: Yüzde 85.31

EVET: Yüzde 51.41

HAYIR: Yüzde 48.59

Bu oylar AKP’nin dediği gibi iki partili Meclis’e göre dağıtıldığında milletvekili sayıları şöyle oluşuyor:

AK Parti Milletvekili Sayısı: 289 (Milletvekili sayısının Yüzde 52.5’i.)

CHP Milletvekili Sayısı: 261 (Milletvekili sayısının Yüzde 47.5’i.)

1 KASIM 2015 SEÇİMLERİYLE KARŞILAŞTIRILDIĞINDA

AKP 1 Kasım’da tek başına aldığı yüzde 49.50’lik oy oranı ile 316 milletvekilliği yani milletvekili sayısının yüzde 57.5’ini elde etmişti.

Simülasyona göre AKP Meclis’teki 2 parti ile yapılan simülasyonda; 1 Kasım’daki AKP oylarının 2 puana yakın üzerine çıkılmakla birlikte, milletvekili sayısının önemli oranda düştüğü görülüyor. Bu da milletvekili sayısında yaklaşık yüzde 5 kayba uğramasına neden oluyor.

Evdeki hesap çarşıya uymaz ya AKP’nin de iki partili ve güçlü tek adam ile oluşturmaya çalıştığı Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi yüzde 10 baraj ile Cumhurbaşkanının seçilmesini sağlıyor ama Mecliste AKP umduğu gerekli çoğunluğu elde edemiyor.

Bu simülasyonu okuyunca Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan danışmanları, Başbakan Binali Yıldırım ve AK Parti kurmayları sanırım seçim sisteminde değişikliği hemen lehlerine olacak şekilde düzeltmek için çalışmalara başlayabilirler.

Tabii bu simülasyon CHP’nin hoşuna gider de mevcut durumda barajı aşamayacağı öngörülen MHP ve HDP ne düşünür bilemem. (Duvar)

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.