İHD'den Roboski açıklaması

İHD'den Roboski açıklaması

İHD Hakkari Şubesi, Roboski katliamı nedeniyle bir açıklama yayınladı.

YÜKSEKOVA HABER

HAKKARİ - İHD Hakkari Şubesi'nden yapılan açıklama şu şekilde:

"Demokratik bir ülke iddiasında olan hiçbir ülke savaş uçaklarıyla kendi halkını bombalayarak öldürmez. Cumhuriyet tarihi boyunca yapılan katliamların, faili belli cinayetlerin sorumluları ortaya çıkarılıp hesap sorulmamış, aksine bu olayların failleri korunup kollanmıştır. Roboski katliamı yapıldıktan sonra uzun bir süre medya sessiz kalmış birilerinin konuyla ilgili talimatını bekleyerek adeta üç maymunu oynamıştır. Kimi basın yayın kuruluşları üzerine düşen görevi yerine getirmeyerek bu ağır insanlık suçunun bir parçası olmuştur.

“OLAYIN İÇİNDE OLAN PERSONELLER TERFİ EDİLİP ÖDÜLLENDİRİLDİ”

Olayın üzerinden 4 yıl geçmesine rağmen olayın aydınlatılmadığı, Roboski katliamının sorumluları ortaya çıkarılmayıp tam aksine soruşturma dosyası takipsizlikle sonuçlandırılmıştır. 34 masum insanın katledildiği bu olay nedeniyle tek bir kamu görevlisi dahi görevden alınmamış, yargılanmamış ve cezalandırılmamıştır. Tam aksine olayın bizzat içinde olan askeri personeller terfi ettirilip ödüllendirilmiştir.”

“HÜKÜMET, ULUDERE’Yİ AYDINLATMA DEĞİL, AKLAMA DERDİNDE”

Hükümet’in Uludere olayını aydınlatma konusunda üzerine düşen sorumluluğu yerine getirmesi gerekirken; bu katliamı ve sorumlularını aklamaya çalışan bir tavır sergilemeye devam ettiği Hükümet olayı aydınlatma konusunda üzerine düşen sorumluluğu yerine getirmesi gerekirken; bu katliamı ve sorumlularını aklamaya çalışan bir tavır sergilemeye devam etmektedir. Dönemin Başbakanı bizzat kendisi Roboski katliamı ile ilgili yaptığı bütün açıklamalarda katledilenleri suçlamakta, bu meseleyi gündemde tutan vicdan sahibi tüm duyarlı kesimleri ‘terörist’ olarak görmekte ve adeta bu vahşeti sıradan ve rutin bir ‘güvenlik önlemi’ olarak tanımlamaktadır. Kaldı ki bu katliamın hesabının sorulmasını isteyen aile fertlerine soruşturmalar açılmış ve tehdit edilmişlerdir. Aradan geçen 4 yıla rağmen olay aydınlatılmadığı gibi üzeri örtülerek dosya kapatılmıştır. Roboski katliamı ile yüzleşmeden sağlıklı bir barış sağlanmayacaktır. Roboski katliamı devletin Kürt sorununa yaklaşımının bir göstergesidir. Son günlerde yaşanan gelişmeler gösteriyor ki yargıya olan güven iyice dibe vururken yargının siyasallaşması ise zirve yapmıştır.Ancak bilinmelidir ki yargı takip etme gereği duymasa da insanlık vicdanı gelişmeleri takip edecek sorumluların açığa çıkarılması için mücadelesine devam edecektir. Roboski katliamı aydınlatılmayıp  acısı  daha tazeyken aynı coğrafyada yeni katliamların yapıldığı da görülmektedir.

İnsan Hakları Derneği Hakkari Şubesi olarak; konu ile ilgili taleplerimizi şu şekilde ifade etmek istiyoruz; Roboski katliamı ile ilgili derhal etkin bir soruşturma başlatılmalı, failler ve sorumlular yargı önüne çıkarılarak cezalandırılmalıdır. Türkiye yakın tarihinde yaşanan katliamların aydınlatılması ve toplumsal barışın inşa edilebilmesi için ‘Hakikatleri Araştırma Komisyonu’ kurulmalı, geçmiş ile yüzleşme sağlanmalıdır. Sınır hatlarında yaşanan yaşam hakkı ihlalleri ile ilgili etkin soruşturmalar yapılmalıdır."

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.