İHD ve TİHV: Dokunulmazlıkların kaldırılması Anayasa’ya aykırı

İHD ve TİHV: Dokunulmazlıkların kaldırılması Anayasa’ya aykırı

İHD ve TİHV, dokunulmazlıkla ilgili, “Ağır insan hakları ihlalleri soruşturulmazken, HDP’li milletvekillerinin dokunulmazlığının kaldırılacak olması otoriter yönetimin otokrasiye gitme isteğini ifade ediyor” dedi.

İnsan Hakları Derneği (İHD) ve Türkiye İnsan Hakları Vakfı (TİHV), milletvekillerinin dokunulmazlıklarının kaldırılmasına ilişkin ortak açıklama yaptı.

AKP milletvekillerinin tamamının Meclis’e sunulan teklifte bir defalığına mahsus olmak üzere milletvekilliği dokunulmazlıklarının kaldırılmasının istendiğini hatırlatılan açıklamada şunlar ifade edildi:

“Anayasaya aykırı”

“Bu teklif üzerine siyasi partilerden MHP desteğini açıklamış, CHP Genel Başkanı bir televizyon kanalında teklifin Anayasa’ya aykırı olduğunu ileri sürmesine rağmen destekleyeceğini belirtmiştir. HDP ise teklife karşı çıktığını, dokunulmazlıklar kaldırılacak ise başta Cumhurbaşkanı olmak üzere tüm dokunulmazlıkların kaldırılmasından yana olduğunu açıklamıştır.

“AKP grubunun teklifi Anayasaya aykırı. Anayasanın 88. maddesinde TBMM çalışmalarının iç tüzük ile düzenlenebileceği belirtilmiştir. Dolayısıyla halen TBMM Karma Komisyonunda bulunan dokunulmazlık dosyalarının meclis iç tüzüğüne göre ele alınıp sonuçlandırılmadan geçici bir Anayasa maddesi ile işlemden kaldırılması Anayasal sorun yaratmaktadır.

“Anayasanın 83. Maddesinde dokunulmazlıklar ile ilgili olarak siyasi parti gruplarının grup kararı alamayacağı ve görüşme yapamayacağı belirtilmesine karşın, bu konuda grubun tamamı ile kanun teklifi verilmesi, bazı partilerin kapalı grup toplantıları yapmaları ve parti başkanlarının grup adına milletvekillerini baskı altına alacak açıklamalarda bulunmaları ciddi anayasa ihlali sorunu olarak gözükmektedir.

“Kaldı ki, Anayasanın 85. maddesinde dokunulmazlığı kaldırılan milletvekilinin Anayasa Mahkemesi’ne başvuru hakkı olduğu belirtilmektedir. Anlaşılan o ki dokunulmazlıkların kaldırılması ile ilgili teklif siyasal gerekçelerle ortaya konmuş ve özellikle HDP’li milletvekillerinin dokunulmazlığı üzerine odaklanmıştır.

“Hukuksal ve siyasal olarak mahkum edilmiş”

“Dokunulmazlıklar konusu Türkiye’nin yakın tarihinde hukuksal ve siyasal olarak mahkum edilmiş bir konu. 2 Mart 1994 tarihinde DEP’li milletvekillerinin dokunulmazlıklarının kaldırılıp gözaltına alınmaları ve tutuklanmaları süreci Türkiye demokrasi tarihinin önemli kırılma ve travma yaratan noktalarından birisidir.

“Bu, Türkiye demokrasi tarihinin önemli kırılma ve travma yaratan noktalarından biri. Dokunulmazlığı kaldırılan milletvekillerinin bu olay ile ilgili AİHM’e yaptıkları başvuruda ihlal kararı verildi.

“Kürt sorununda silahlı çatışmaların yaşandığı bir dönemde siyasetçilerin dokunulmazlığının kaldırılması, çatışmayı derinleştirmekten ve çözümsüz bırakmaktan başka bir işe yaramaz. Türkiye’de cezasızlık olgusu devam ederken, suça karışmış kamu görevlileri yargı önüne çıkarılmazken ve özellikle sokağa çıkma yasakları boyunca işlenen ağır insan hakları ve insancıl hukuk ihlalleri etkili bir şekilde soruşturulup kovuşturulmazken, Cumhurbaşkanı talimatı ile HDP’li milletvekillerinin dokunulmazlığının kaldırılacak olması otoriter yönetimin otokrasiye gitme isteğini ifade etmektedir.

“Türkiye’nin HDP milletvekillerine yönelik ayırımcı tutum içerisine girmemesini ve yeniden bir barış sürecinin inşa edilebilmesi için dokunulmazlıklar konusuna girmemesi gerektiğini kamuoyu önünde ifade ediyoruz.”

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.