İHD ve kayıp yakınları, İkbal Yaşar için adelet istedi

İHD ve kayıp yakınları, İkbal Yaşar için adelet istedi

İnsan Hakları Derneği (İHD) Hakkari şubesi ve kayıp yakınları Yüksekova'da 2008 yılında öldürülen İkbal Yaşar için adalet istedi.

İHD Hakkari şubesi ve kayıp yakınları, ‘Kayıplar bulunsun failler yargılansın’ talebiyle başlattıkları eylemlerin 115. Haftasında Yüksekova’nın Sanat Sokağı’nda bir araya geldi. Bu haftaki eylemde Bu haftaki eylemde İkbal Yaşar için adalet talep edildi.

Eylemde, basın açıklamasını İHD Hakkari Şubesi Eşbaşkanı Sibel Çapraz okudu.

2008 yılında Yüksekova'da Newroz kutlamalarına katılan İkbal Yaşar isimli vatandaşın eski cezaevi kavşağında polis müdahalesi esnasında göğüsüne aldığı kurşun ile yere düştüğünü ve akrabalarının İkbal Yaşar’a müdahale etmesinin engellendiği belirtilerek, "Günümüzde Türkiye cumhuriyeti sınırları içerisinde evrensel hukuk normlarının kabul edilebilirliği üzerine kara bir leke sürülmektedir. AİHM kararlarının sorgulanabilir hale gelmesindeki temel etken ülkenin yetkinlerinin hukuk normlarını kendilerine göre eğip bükmesidir. Halbuki Hukuk herkes için var olmalıdır" dedi.

ikbal2.jpg

Hastaneye götürülmek istenen Yaşar’ın tüm yolların kapatılması sebebi ile yoğun kan kaybettiğini belirten Çapraz, "Yaralı haldeki İkbal Yaşar’ı taşıyan taksi hastane güzergahı üzerinde durduruldu. Yaralı olduğunu görmelerine rağmen İkbal Yaşar ve yanında ki refakatçileri darp edildi. Olay yerinden geçen ambulans İkbal Yaşar’a müdahale etmek istemesine rağmen sağlık personellerinin İkbal Yaşar’ı tedavi etmesi engellendi. Durumun kötüleştiğini fark eden polis özel harekat ekipleri uzun bir bekleyişin ardından sağlıkçılara izin vermelerine rağmen sağlık ekibi İkbal Yaşar’ın hayatını kaybettiğini bildirdi. Cansız bedeni Yüksekova Devlet Hastanesine Kaldırılan İkbal Yaşar’ın ailesini arayan polis ekipleri endişelenecek bir durumun olmadığını İkbal’in ayağından vurulduğunu söyledi. Hemen hastaneye giden ailesi hastane etrafının sarıldığını gördü. 1. Derece akrabaları dahil hastaneye alınmadı. Burada İkbal Yaşar’ın katledildiğini öğrenen aileye cenaze gösterilmedi. Ardından ikbal Yaşar’ın amcasını arayan dönemin kaymakamı, İkbal Yaşar’ın hayatını kaybettiğini cenazeyi herhangi bir taşkınlık çıkmaması için kendilerinin defnedeceğini söyledi. Aile bu duruma tepki gösterdi ve herhangi bir evraka imza atmayacaklarını bildirdi. Akabinde aile ile bağı olamayan bir kişinin imzası ile cenaze aileye haber verilmeden akalın (bajerge) mezarlığında defnedildi. Aile Yüksekova Cumhuriyet başsavcılığına itirazda bulundu ve bu itirazları kabul edildi. fethi-kabir' yapılarak cenaze alındı ve dini vecibelere uygun bir biçimde orman mahallesinde ki mezarlıkta defnedildi. Suç duyurusunda bulunan aile bireyleri soruşturmanın uygun bir biçimde yürütülmediği bahisle şikayetlerde bulundu. Akabinde mahkemece hazırlanan raporda ‘İkbal Yaşar’ı katleden silahın kim tarafından ateş edildiğinin tespiti imkansızdır’ denilerek dosya kapatılmak istendi" dedi.

Ailenin AİHM’e başvurduğunu belirten Çapraz, AİHM’in esastan ele aldığı olay ile ilgili olarak “yaşam hakkı ihlalini etkin soruşturmamak” gerekçesiyle Türkiye’yi tazminata mahkûm ettiğini belirterek şöyle devam etti:

"İlgili karara rağmen soruşturma uzun yıllar boyunca devam etti ve dosya da bir ilerleme kaydedilemedi. Buradan İkbal Yaşar’ın akıbeti için bir daha yetkililere sesleniyoruz: Ahim kararında da yer alan etkin soruşturma kararının bir an önce yerine getirilmesini ve İkbal Yaşar’ın yaşamına mal olan olayın sorumlularının bir an önce yargılanmalarını talep ediyoruz. İkbal için, adalet için sesimizi yükseltmeye devam edeceğiz"

 Yüksekova Haber
Etiketler : , , , ,
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.