İHD ve Amed Barosu Lice’de incelemelerde bulundu

İHD ve Amed Barosu Lice’de incelemelerde bulundu

İHD heyeti, karakollara karşı nöbet tutan kitleye askerler tarafından ateş açılması sonucu Ramazan Baran ve Baki Akdemir’in yaşamını yitirdiği Lice’de incelemelerde bulundu. Aynı bölgede Amed Barosu Tahir Elçi ve beraberindekiler de incelemelerde bulundu.

DİYARBAKIR - İHD heyeti, karakollara karşı nöbet tutan kitleye askerlerce açılan ateş sonucu iki kişinin yaşamını yitirdiği Lice İlçesi'ne bağlı Biryas köyünde incelemelerde bulundu. İHD Genel Başkan Yardımcıları Av. Serdar Çelebi, Osman Süzen ve Amed Şube Sekreteri Abdusselam İnceören’in yer aldığı heyet, olay yaşandığı yerde incelemelerde bulunarak, nöbet eyleminde bulunan insanlarla görüştü.

Heyet, yaptığı incelemeler sırasında olay bölgesinde bulunan ve terk edilmiş askeri mevzilerde yaptığı incelemeler sırasında, mevzilere yakın mesafede pimi ipe ağaçlarla gerilmiş halde patlayıcı maddelerin bulunduğunu tespit etti. Heyet, askerlerce bırakıldığı tahmin edilen patlayıcıların, mevzilerinden çekilen askerler tarafından neden toplatılmadığının akıllarda soru işareti bıraktığını, ayrıca olay bölgesinde halen nöbet tutan insanların bulunması sebebiyle bu durumun tehlike sinyali verdiği açıklamasında bulundu.

Heyette yer alan İHD Genel Başkan Yardımcısı Çelebi, önümüzdeki günlerde yaptıkları incelemeleri raporlaştırarak kamuoyuna açıklayacaklarını belirtti.   

AMED BAROSUNDAN DA İNCELEME

Amed Barosu Başkanı Tahir Elçi ve Baro üyesi bir grup avukat da dün Lice’de katliamın gerçekleştiği Çeper (Xana Kele) köyü civarında inceleme yaptı.

Amed Barosu üyeleri, Ramazan Baran’ın vurulduğu yerde taziyeleri kabul eden ailesini ziyaret etti. Ardından da eylemcilere ateş açılan bölgeyi inceledi, görgü tanıklarından bilgi aldı.

Lice Cumhuriyet Savcıları ile de görüşen Amed Barosu başkanı ve üyeleri, soruşturmanın seyri hakkında bilgi aldı.

Baro Başkanı Tahir Elçi, Lice Cumhuriyet savcıları ile de görüştüklerini ifade ederek, "Geçmişte kamu görevlilerinin sorumlusu, şüphelisi olduğu ve özellikle yaşam hakkının ihlalini oluşturan suçların soruşturulmasında failler korundu. Çoğu kez objektif ve etkili bir soruşturma yapılmadı. Delilerin yeterince toplanarak faillerin adalet önüne çıkarılmama durumu adaletsizliğe yol açtı" dedi.

SAVCILAR OLAYIN HASSSASİYETİNİN FARKINDA

Elçi, bu dönemde özellikle bu hassas süreçte 2 kişinin ölümüyle sonuçlanan bu olayın etkili şekilde ve kuşkuya yer bırakılmayacak bir soruşturmanın yürütülmesinin önemine işaret etti. Elçi, "Görüştüğümüz Cumhuriyet Savcıları, olayın hassasiyetinin farkında olduklarını, olay mahallinde bulunan görevli personelin kimliklerinin tespit edildiğini, olay yerindeki kovanların toplandığını ve personelin silahlarına el konulduğunu ifade ederek soruşturmanın tarafsız bir şekilde yürütüleceğini söylediler" dedi.

1-327.jpg

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.