İHD iş cinayetleri konusunda iktidarı göreve çağırdı

İHD iş cinayetleri konusunda iktidarı göreve çağırdı

2016 yılının Ocak ayında en az 110 işçinin iş cinayetlerinde yaşamını yitirdiğini açıklayan İHD İstanbul Şubesi Çalışma Hayatı Komisyonu, siyasi iktidarı sorumluluğa çağırdı.

İnsan Hakları Derneği (İHD) İstanbul Şubesi Çalışma Hayatı Komisyonu, 2016 yılının Ocak ayında yaşanan iş cinayetleri raporunu, şube binasında yapılan basın toplantısıyla açıkladı. Raporu açıklayan komisyon üyesi Aynur Ergül, işçi ölümleriyle sonuçlanan hak ihlallerin büyüdüğünü belirtti. 2015 yılında Akdeniz'den Avrupa'ya geçmek isteyen 3 bin 770 mültecinin yaşamını yitirdiğini ve bunların içerisinde Türkiye'de tekstil iş kolu başta olmak üzere bazı iş kollarında bir süre asgari ücretin altında çalıştırılan emekçilerin de yer aldığını söyledi. 

'Torba yasa ile kadınlar iş hayatından uzaklaştırılıyor'

AKP tarafından sürekli çıkarılan torba yasalar ile kadınların işten uzaklaştırıldığını ifade eden Ergül, "Torba yasayla özellikle kadınları çalışma hayatından dışlayan, eve hapseden, kısmi çalışma, kiralık işçilik, ödünç işçilik, köle pazarlarını çağrıştıran özel istihdam büroları gibi insanın insan olmaktan kaynaklanan haklarına aykırı hükümler sendikalar tarafından kabul edilememelidir" dedi.

'Shell kâr düşüşü gerekçesi ile 10 bin işçi işten çıkardı'

Başta Shell olmak üzere birçok büyük markanın istihdam gerekçesi olarak on binlerce işçiyi işten atıldığını söyleyen Ergül, "Petrol devi olan Shell, kar oranında 'yüzde 13 düşüş oldu' gerekçesi ile 10 bin işçiyi işten çıkardı. Media Markt Teknoloji Türkiye genelinde her ilden onlarca işçiyi işten çıkartı" diye konuştu. 

'Devletin denetlememesi iş cinayetlerine zemin hazırlıyor' 

Hükümetin ve patronların almadıkları güvenceler nedeniyle her gün işçi ölümlerinin yaşandığını ve bu ölümler sonucunda hukukun işlemediğini ifade eden Ergül, "Patronların önlem almaması, devletin denetlememesi, açılan davaların adalet talebinden uzak, göstermelik olarak devam etmesi, sorumluların hak ettikleri şekilde yargılanmaması, cezalandırılmaması, yeni iş cinayetlerine zemin hazırlamışlardır" ifadesinde bulundu. 

Ocak ayında 110 işçi hayatını kaybetti

Ergül, İşçi Sağlığı ve İş Güvenliği (İSİG) Meclisi'nin 2016 Ocak ayı raporuna göre, Ocak ayında en az 110 işçinin yaşamını yitirdiğini paylaştı. İşçi ölümlerinin durması için siyasi iktidarı sorumluluğa çağıran Ergül, "Biz insan hakları savunucuları olarak, Türkiye'nin taraf olarak imzaladığı, Avrupa İnsan Hakları sözleşmesinin ilgili hükümlerine uyulması için siyasi iktidarı sorumlu davranmaya çağırıyoruz" dedi.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.