İHD: İfade özgürlüğü önündeki engeller kaldırılmalı

İHD: İfade özgürlüğü önündeki engeller kaldırılmalı

İnsan Hakları Derneği, seçimin ardından siyasi iktidardan taleplerini sıraladı.

İnsan Hakları Derneği (İHD) “seçim sonrası taleplerimiz” başlığıyla yazılı açıklama yaptı.

Parlamento ve Cumhurbaşkanlığı seçimlerinin önemli sonuçları olduğunu belirten dernek, coğrafyanın yarısı bir başka görüşü benimsediğinin ortaya konduğunu ifade etti.

Siyasi iktidarın bu gerçeği dikkate alarak gereken önlemleri alması gerektiğini belirten İHD, bu önlemlere dair taleplerini şöyle sıraladı:  

  • Gerek iç hukuka gerekse uluslararası hukuka uygun bir pratik sergilenmeli.
  • İfade özgürlüğü önündeki tüm engeller kaldırılmalı ve cezaevlerinde sadece düşünceleri nedeniyle bulunan siyasetçiler, insan hakları savunucuları ve gazeteciler serbest bırakılmalı.
  • Kadınlar, İstanbul Sözleşmesinin geri gelmesini arzuluyor. Özellikle kadına yönelik şiddet konusunda, Avrupa Konseyi tarafından hazırlanan ve bugüne kadar hazırlanmış en yeterli sözleşme olan İstanbul Sözleşmesi yeniden imzalanmalı.
  • İktidarın muhaliflere yönelik kullandığı ötekileştirici hatta nefret dili olarak tanımlayabileceğimiz dil, mutlaka değişmeli.
  • Cezaevlerinde çok sayıda hasta mahpus bulunuyor. Adli Tıp’ın raporlarıyla maalesef ölüm derecesinde hasta olan mahpuslar, cezaevinde kalmaya mahkum ediliyor. Bu konuda daha insancıl hukuku temel alan yeni yaklaşımlar bekliyoruz.
  • LGBTİ+ lara yönelik nefret dili değişmeli ve bu konuda Türkiye’nin altına imza attığı özellikle Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi’nin 14’üncü maddesinde tanımlanan ayrımcılık yasağına uygun davranılmalı.
  • Bu seçimin sonuçlarından en önemlisi de Kürt halkının güvenlikçi, şiddet politikalarına karşı ne kadar büyük bir tavır içinde olduğudur. Kürt halkı barış istiyor. İktidarın Kürt meselesi konusundaki tavrından bir an önce vazgeçmesi, demokratik açılımlar yapması gerektiğini düşünüyoruz.
  • Türkiye’nin içinde bulunduğu ekonomik durumun ne kadar kötü olduğu, toplumun tüm kesimlerince biliniyor. İşçi ve emekçilerin haklarının güvence altına alınması, daha güvenli bir çalışma ortamı içinde yaşamalarının sağlanması gerekir. Buna dair Türkiye’nin imza attığı sözleşmelerin bir an önce hayata geçirilmesi gerekiyor.

Etiketler : , ,
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.