İHD Hakkari Şubesi'nden Yüksekova açıklaması

İHD Hakkari Şubesi'nden Yüksekova açıklaması

İHD Hakkari Şubesi, sokağa çıkma yasağının devam ettiği Yüksekova ile ilgili basın açıklaması düzenleyerek, ilçede birçok mağduriyet yaşandığını kaydetti.

YÜKSEKOVA HABER

HAKKARİ - İHD Hakkari Şubesi, Yüksekova'da devam eden sokağa çıkma yasağı ile ilgili basın açıklmaası düzenledi. İHD dernek binasında düzenlenen açıklamaya Yüksekova HDP İlçe Eş Başkanı Fikret Turgut da katıldı.

Basın açıklamasını yapan İHD Şube Başkanı İsmail Akbulut, "Yüksekova’da sokağa çıkma yasağı başlamadan önce, muhtemel çatışmaları önlemek, sivil can kayıpları ile yıkımın önüne geçebilmek için derneğimizin yoğun çabaları olmuş, ancak ne yazık ki Yüksekova ilçemizde sokağa çıkma yasağı başlamış ve 19'ncu gününde halen sürmektedir" dedi.

Yasağın ilk saatlerinden itibaren kentin bombalandığını belirten Akbulut, bombardıman nedeniyle birçok evin yıkıldığını, sivil insanların yaralanıp hayatını kaybettiğini vurguladı. Akbulut, ilçede 13 bin sivil insanın çatışmalar arasında kaldığını ifade eden Akbulut, "Halkın can ve mal güvenliğini sağlamak iddiasıyla Yüksekova’da başlatılan operasyonlarda güvenlik güçleri mensuplarının, vatandaşlara ait evleri basıp, vatandaşların en mahrem alanı olan yatak odasında çektirildiği gözlenen fotoğrafların yanı sıra aynı mekânlara yazılan ırkçı, cinsiyetçi yazılar, Kürt halkına ve değerlerine karşı bir saldırıdır” şeklinde konuştu.

'SAĞLIK HİZMETLERİNDEN FAYDALANILAMIYOR'

Yüksekova'da çekildiği belirtilen videoya değinen Akbulut, insanlık değerlerinin ayaklar altına alındığını belirtti.

İlçede sokağa çıkma yasağı olmasından kaynaklı çevre köylerde yaşayan vatandaşların bu süre içinde sağlık hizmetlerinden yararlanamadığını kaydeden Akbulut, Hakkari il merkezine göç eden halkın da yoğun olmasından dolayı Hakkari Devlet Hastanesi'nde de yeterli sağlık hizmetinin verilemediğini vurguladı.

Akbulut, "Sokağa çıkma yasağının kapsadığı alana köyleri de katarak yasak alanının genişletilmesi daha fazla insan hak ihlali ve can kaybı demektir.  Ortaya çıkan can kaybı ve yaşanılan ağır yaşam hakkı ihlallerinden sonra hala bu tür hukuka aykırı yasaklar ile toplumsal bir sorunun çözülmek istenilmesi akıl dışıdır. Müzakere masasında sorunların konuşulması gerekirken ulusal ve uluslararası yasalara aykırı olan sokağa çıkma yasağı gibi ilkel ve hukuksal dayanağı olmayan yöntemler ile sorun çözülmez. Toplumsal sorunların çözümü ancak demokratik yöntemler ve müzakere ile mümkündür. Sokağa çıkma yasağı hak ihlali ve sivil ölüm demektir. Sokağa çıkma yasağının derhal kaldırılmasını talep ediyoruz” şeklinde konuşmasını noktaladı.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.