İHD Diyarbakır Şubesi yeni yönetimini belirledi

İHD Diyarbakır Şubesi yeni yönetimini belirledi

İHD Diyarbakır Şubesi 14. Olağan Kongresi'ni gerçekleştirerek yeni yönetimini belirledi.

DİYARBAKIR - İnsan Hakları Derneği (İHD) Diyarbakır Şubesi 14. Olağan Genel Kurulu Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi Tiyatro Salonu'nda yapıldı.

Kongreye DTK Eş Başkanı Leyla Güven, HDP milletvekilleri, Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi Eşbaşkanı Fırat Anlı, Barış Anneleri Meclisi, sivil toplum örgütü temsilcileri de katıldı.

Kongre salonuna, "İnsan hakları yargılanamaz", “Savaşsız, sömürüsüz adil bir yaşam için barış”, "Barış için kayıplar bulunsun failler yargılansın adalet yerini bulsun" yazılı pankartlar asıldı.

Divan kurulunun seçiminden sonra kongre saygı duruşu ile başladı. Açılış konuşmasını yapan Av. Reyhan Yalçındağ Baydemir, barış umutlarından sonra çocukları katledilen annelerin ellerinin katillerin yakalarından asla düşmeyeceğini belirterek, “Bu mücadelenin başarıya erdiği gün katiller bağımsız yargı önünde hesap verecek. Acılarını yürekten paylaştığımız bütün annelerimizin ellerinden öpüyoruz” diye konuştu.

Ardından konuşan İHD Diyarbakır Şube Başkanı Raci Bilici ise dernek olarak, başından beri Türkiye’de demokrasi ve insan hakları sorunları yaşandığını, bunun en önemli halkasının Kürt sorunu olduğunu ifade ettiklerini söyledi. Sorunun çözümünün de diyalog ve müzakereden geçtiğini ısrarla belirten Bilici, ancak devleti yönetenlerin, bunu yapmak yerine savaşta karar kıldığına dikkat çekti. 2015 yılının Temmuz ayından bu yana Türkiye’nin adeta cehenneme çevrildiğini belirten Bilici, “Sokağa çıkma yasakları, çatışmalar, sivillerin öldürülmesi, patlayan bombalar, cenazelere yönelik işkenceler, toplu kıyımlar artık her gün yaşanan olaylar haline geldi. Oysaki 2013 yılında bir diyalog süreci başlamıştı ve 10 maddelik Dolmabahçe deklarasyonuyla çözüme çok yaklaşmıştık. Fakat bu çözüm umudu, kişisel iktidar hırsları ve dar çıkarlar uğruna tuzla buz edildi. Bu politika sadece içte değil, dışta da uygulandı ve Kürtler adeta düşman ilan edildi. Suriye’de IŞİD gibi insanlık düşmanı barbar gruplar desteklendi, Kürtlere karşı her türlü olumsuzluk sergilendi” dedi.

‘Çözüm için ilk önce Öcalan’ın üzerindeki ağır tecride son verilmeli’

Bilici, dernek olarak bundan sonra da hak ve özgürlüklerin savunuculuğunu yapmaya devam edeceklerinin altını çizdi. Çatışmalı tarafların yeniden müzakere süreçlerine geri dönüş yaparak, çatışmasızlık ortamının oluşmasını sağlamaları gerektiğine vurgu yapan Bilici, “Zira 10 ayı aşkın bir süredir artış göstererek devam eden çatışmalı ortam boyunca meydana gelen can kayıpları ve hak ihlallerinden doğan mağduriyetler karşısında, bu bir sorumluluktur. Bu sorumluluğun gereği olarak, savaşı sonlandıracak adımların taraflarca atılmasını umuyoruz. Çözüm ortamının sağlanması amacıyla öncelikli olarak Sayın Öcalan’a yönelik bir yıldır geliştirilen ağırlaştırılmış tecrit uygulamalarına son verilmesi ve toplumsal barış inşasının oluşumuna katkı sağlayacak koşulların kendisine tanınması gerektiğini ifade etmek istiyoruz” diye konuştu.

DBP Eş Genel Başkanı Kamuran Yüksek ise Kürdistan’da çok ciddi hak ihlallerinin yaşandığına işaret ederek, “İHD olmasaydı bir çok katliam karanlıkta kalırdı. Barışı inşa edecek önemli ayaklardan biri yaşanan hak ihlallerinin teşhir edilmesidir. İHD'nin bu yüzden önemli bir kurum olduğunu belirtmek isterim. İnanıyorum ki insan haklarının genişletilmesinde İHD bundan önce olduğu gibi bundan sonra da büyük emeği olacaktır. İHD'nin bundan sonraki çalışmalarında da çok önemli faaliyetlerinin olacağına inanıyor ve başarılar diliyorum” dedi.

Konuşmaların ardından Kürdistan ve Türkiye'deki hak ihlalleri, katliamlar ve İHD'nin son iki yılda yapmış olduğu çalışmaları içeren sinevizyon gösterimi gerçekleştirildi. 

Faaliyet ve maliye raporlarının okunmasından sonra tek listeyle gidilen seçimde yeni yönetime şu isimler seçildi: Raci Bilici, Abdusselam İnceören, Abdullah Zeytun, Gamze Yalçın, Hatice Demir, Hasan Yalçın, Pınar Kılıç Kuzu.

Şube başkanının daha sonra yönetim kurulu tarafından seçileceği belirtilirken, Hatip Dicle ve Selahattin Demirtaş ise üst kurul delegeleri arasında yer aldı. 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.