İHD: Akademik özgürlük ihlal ediliyor

İHD: Akademik özgürlük ihlal ediliyor

İHD Genel Merkezi, Anayasa ve İnsan Hakları Evrensel Bildirgesi'nin "ifade, düşünce ve anlatım özgürlüğüne" dair ilgili maddelerini hatırlatarak, akademik özgürlüğün ihlal edildiğini belirtti.

İnsan Hakları Derneği (İHD) Genel Merkezi, "Bu Suça Ortak Olmayacağız" bildirisine imza attıkları gerekçesiyle akademisyen Esra Mungan, Muzaffer Kaya ve Kıvanç Ersoy'un tutuklanmasına ilişkin yazılı açıklama yayınladı. Aynı bildiriye imza atan İstanbul Bilgi Üniversitesi Matematik Bölümü Öğretim Üyesi Chris Stephenson'ın da sınır dışı edilmesine tepki gösterilen açıklamada, "3 akademisyenin tutuklanması anayasa ve uluslararası insan hakları belgelerince güvence altına alınan düşünce ve ifade özgürlüğünün ihlalidir" denildi. 

'Akademik özgürlük ihlal ediliyor'

Anayasa ve İnsan Hakları Evrensel Bildirgesi'nin "ifade, düşünce ve anlatım özgürlüğüne" dair ilgili maddelerine dikkat çekilen açıklamada, şu ifadelere yer verildi: "Ders anlatmanın, araştırma yapmanın yanı sıra toplumsal meselelere ilişkin görüş bildirmek akademisyenin toplumsal misyonunun gereğidir. Dolayısıyla, görüşlerini açıkladıkları baskıya maruz kalmaları sadece bireysel bir baskı değil akademik özgürlüğün ihlalidir. Bu nedenle, tutuklu akademisyenler derhal serbest bırakılmalıdır. Aksi halde, yalnızca hürriyetlerinden mahrum bırakılmış olmayacaklar aynı zamanda başta çalışma hakkı olmak üzere birçok hakları ihlal edilmiş olacaktır."

Açıklamada, akademisyenlere yönelik baskının gazetecilere, avukatlara, sendikacıları yönelik baskıdan bağımsız olmadığı belirtildi ve "İHD olarak başta tutuklu akademisyenler olmak üzere imzacı tüm akademisyenlerin yanında olduğumuzu ve mücadelelerine sonuna kadar destek vereceğimizi bir kez daha ifade etmek istiyoruz" ifadesi kullanıldı. 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.