İdris Baluken: ‘Esedullah Timi’ araştırılsın

İdris Baluken: ‘Esedullah Timi’ araştırılsın

HDP Grup Başkanvekili İdris Baluken, Meclis’e ‘Esedullah Timi’ne ilişkin önerge verdi.

Halkların Demokratik Partisi (HDP) Grup Başkanvekili ve Diyarbakır Milletvekili İdris Baluken, bölgedeki operasyonlar sırasında adı gündeme gelen Esedullah Timi’nin araştırılması için TBMM’ye araştırma önergesi  verdi.

Baluken, önergesinde güneydoğuda sokağa çıkma yasakları sırasında duvarlara ırkçı, cinsiyetçi, ayrımcı ifadeler yazarak önünde fotoğraf çektirmek suretiyle alenen suç işlendiğini belirtti.

Baluken; Silvan, Sur, Nusaybin, Silopi, Nusaybin, Yüksekova, Varto gibi ilçelerde görülen “‘Türksen övün değilsen itaat et’, ‘adam olun’, ‘Türke biat etmek zorundasın’, ‘Eğitim sırası bizde JÖH’ gibi çok sayıda yazılama, ablukalarda yaşanan vahşetin göstergesi niteliğindedir” dedi.

‘IŞİD’den ilham alıyor’

‘Sokağa çıkma yasakları’nda ortaya çıkan bir başka gerçeğin de, duvarlardaki yazılamalarda ‘Esedullah Timi’nin adının geçmesi olduğuna dikkati çeken Baluken, “Esedullah Timi’ne ilişkin bölge halkından alınan bilgilere göre, bu kişilerin hukuk tanımaz, kendi aralarında çoğunlukla Arapça konuşan özel bir birim olarak hareket etmektedir. Yine bu time ilişkin bölge halkının verdiği bilgilere göre Esedullah Timi IŞİD’den yöntem konusunda ilham almaktadır. Esedullah Timi denilen oluşum da tıpkı IŞİD gibi yerleşik halkı büyük bir korku ve paniğe sürüklemekte, sivilleri doğrudan hedef alarak bölgede terör estirmekte, her türlü psikolojik savaş tekniklerini kullanmaktadır” diye belirtti.

‘Kaymakam bu birimin Ankara’ya bağlı olduğunu itiraf etti’

Baluken, bir siyasi parti il başkanının, konuya ilişkin görüştüğü Silvan Kaymakamlığı’nın ‘Onlara müdahale edemiyoruz’ diyerek, bu birimin Ankara’ya bağlı olduğunu itiraf ettiğini söylediğini aktardı.

Baluken, Esedullah Timi benzeri paramiliter yapıların Türkiye tarihinde bolca örneğini gördüklerini, bu tür yapıların çoğunlukla insanlığa karşı suçların işlenmesinde rol oynadığına vurgu yaptı.

Baluken, “Bu kapsamda 2015 ve 2016 yıllarında tekrar ortaya çıkan paramiliter yapılardan biri olarak Esedullah Timi’nin araştırılması amacıyla bir Meclis Araştırması açılmasını talep ediyoruz” dedi.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.