İddia: Türkiye Fırat'ın doğusu için yeni teklif sundu

İddia: Türkiye Fırat'ın doğusu için yeni teklif sundu

İddia: Türkiye, ABD askerlerinin çekilmesi sonrası Fırat'ın doğusuna harekâtı rafa kaldırmak için YPG ile SDG'nin sınırdan çekilmesini, yerlerine Arap güçleri ile Roj Peşmergelerinin konuşlanmasını önerdi.

ABD’nin çekilme açıklamasıyla birlikte, Suriye’de gözler Türkiye sınırında Kürtlerin kontrol ettiği bölgeye çevrildi.

Amerikan askerlerinin çekilmesi sonrası Türkiye’nin Fırat’ın doğusuna olası harekâtının akıbeti merak edilirken, TSK’nin bir teklif sunduğu iddia edildi. Buna göre Türkiye, sınırdaki Suriye Demokratk Güçleri (SDG) mensuplarının güneye çekilmesi halinde harekâtı rafa kaldırmayı önerdi.

Londra merkezli Suriye İnsan Hakları Gözlemevi’nin sahadaki kaynaklarına dayandırdığı haberde şu iddia yer alıyor: Türkiye, Fırat’ın doğusuna harekâtı durdurma karşılığında, SDG güçlerinin Fırat’ın doğusunda sınırın 10 ila 30 kilometre içerisine çekilmesini önerdi.  SDG’den oluşacak boşluğu doldurmak için de bu bölgenin farklı bölümlere ayrılmasını ve Arap klanları ile Erbil’e bağlı Rojava Peşmergelerinin buraya yerleşmesi teklif edildi. İddiaya göre Türkiye, Ahmed Carba’nın liderliğindeki güçlere Tel Abyad sınır kapısının verilmesini de istedi.

ABD’nin Suriye’den çekilme kararını SDG’ye ilettiği belirtilmişti. Türkiye’nin önerdiği iddia edilen bu teklife ilişkin resmi bir açıklama ise yapılmış değil.

Etiketler : , , , ,
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.