Hukukçular ve Mazlum-Der heyeti Hakkari’de

Hukukçular ve Mazlum-Der heyeti Hakkari’de

Yüksekova’da ‘kimyasal gaz’ kullanıldığı iddiası üzerine harekete geçen hukukçular Hakkari valisi ile görüşüp açıklama yaptılar. Heyet üyeleri ‘can güvenliği’ gerekçesi ile ilçeye geçmelerine izin vermeyen Hakkari Valisi’ne tepki gösterdi.

ZEKİ DARA – YÜKSEKOVA HABER

HAKKARİ - Mezopotamya Hukukçular Derneği, Van ve Hakkari Baroları ile Mazlum-Der Van Şubesi yöneticilerinin aralarında bulunduğu 7 kişilik bir heyet Yüksekova’da 'kimyasal gaz' kullanıldığı iddiası üzerine Hakkari Valisi Yakup Canbolat ile görüştü.

"YÜKSEKOVA'DA İNCELEME YAPMAK İSTEDİK"

Görüşme sonrası heyet adına Hakkari Valiliği önünde açıklama yapan Van Baro Başkanı Murat Timur  kamuoyunda yer alan iddialar üzerine  bir haftadır sokağa çıkma yasağının uygulandığı Yüksekova’ya geçip inceleme yapmak istediklerini ancak Hakkari Valiliği'nin 'Can güvenliği' gerekçesi ile kendilerine izin vermediğini söyledi.

"KUŞKULARI GİDERMEK İÇİN STK'LARA KOLAYLIK SAĞLAYIN"

Hakkari Valisi ile görüştüklerini anlatan Timur, “Hukukçular olarak,  temel hak ve özgürlükler noktasında yaşanan problemleri tarafsız bir gözlemle yerinde görmek için Yüksekova’ya gitmek istediğimizi ilettik, ancak Sayın Vali, can güvenliğimizi gerekçe göstererek, buna izin vermedi. Bizde kendisine bu engellemenin doğru olmadığını, toplumda oluşan kuşkuları ortadan kaldırmanın yolunun ilçede yaşananları kamuoyuna sunabilecek olan sivil toplum örgütlerine gerekli kolaylığın sağlanmasından geçtiğini söyledik” dedi.

"HÜKÜMET NEZDİNDE GİRİŞİMLERİMİZ SÜRECEK"

Bu iddiaların araştırılması için çabalarının devam edeceğini belirten Timur,  heyet olarak bir an önce Yüksekova ilçesine alınmaları gerektiğini ifade ederek, Ankara’da hükümet nezdinde girişimlerini sürdüreceklerini kaydetti.

"YASAKLAR HUKUKA AYKIRI, YÜKSEKOVA İÇİN DAVA AÇTIK"

Sokağa çıkma yasaklarının hukuka aykırı olduğunun altını çizen Timur,  bölge baroları olarak hiçbir yasal dayanağı olmayan bu yasaklar için çeşitli illerde davalar açtıklarını söyledi ve ekledi: "Son olarak da Yüksekova için dava açtık. Ancak bu dava ile ilgili olarak bize herhangi bir şey tebliğ edilmedi"

"SİVİLLER VE KÜLTÜREL VARLIKLAR KORUNMALI..."

‘Çatışma bölgelerinde hak ihlallerinin önüne geçilmesi için ulusal yada uluslar arası hukukun gözetilmesi gerekir’ diyen Timur, Cenevre Sözleşmesinin bir ülkede yaşanan iç çatışmalara ilişkin maddesine atıfta bulunarak, iç çatışma durumunda, sivillerin ve kültürel varlıkların korunması gerektiğini vurguladı.

"O İDDİALAR İÇİN STK'LARA GÖREV DÜŞÜYOR"

Timur sözlerini şu şekilde sürdürdü: “Yüksekova’da güvenlik güçlerinin silah kullanma yetkisini ne şekilde kullandıkları, sivillerin korunup korunmadığı merak konusudur. Kamuoyuna düşen kimyasal silah kullandığı iddiası noktasında sivil toplum örgütlerine önemli görevler düşmektedir. Hükümetin bizlere gerekli kolaylığı sağlaması gerekiyor. Hakkari Valisi Yüksekova’ya gidiyor onun için can güvenliği sorunu yok da bizim için mi bu sorun var”

HEYETTEKİ İSİMLER

Heyette Van Baro Başkanı Murat Timur, Mezopotamya Hukukçular Derneği’nden Avukat Ümit Dede ve Turan Ece, Mazlum-Der Van Şube yöneticileri Yakup Arslan ile Mustafa Baytar ve Hakkari Barosu’ndan Avukat İsmail Şen ile Gülabi Seven yer aldı.

Heyet, açıklamanın ardından Hakkari'den ayrıldı.

d1-035.jpg

d2-029.jpg

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.