HRW: 'Türk askerleri sığınmacıları öldürüyor'

HRW: 'Türk askerleri sığınmacıları öldürüyor'

New York merkezli insan hakları kuruluşu Human Rights Watch (İnsan Hakları İzleme Örgütü), Suriye sınırında görev yapan Türk askerlerinin, Türkiye'ye geçmeye çalışan sığınmacılara ateş açtığını belirtti.

İnsan Hakları İzleme Örgütü, Türk askerlerinin Mart ve Nisan aylarında Suriyeli sığınmacılara ve kaçakçılara açtığı ateş sonucu biri çocuk, beş kişinin öldüğünü, 14 kişinin de ağır yaralandığını iddia etti.

Örgüt iddiasını görüştüğü bazı mağdurlara, görgü tanıklarına ve sınırdaki yerel kaynaklara dayandırdı.

İnsan Hakları İzleme Örgütü'ne göre, "Sınırın kapalı tutulması Suriyelilerin hayatlarını tehlikeye atıyor".

Örgüt Türk makamlarından, 'Suriyeli sığınmacıları sınırda geri itmekten vazgeçmesini ve sınırdaki askerlerin aşırı güç kullandığı tüm vakaları soruşturmasını' istedi.

'Savaştan kaçanlara ateş açılması dehşet verici'

İnsan Hakları İzleme Örgütü'nün kıdemli mülteci araştırmacısı Gerry Simpson şu yorumu yaptı:

"Türkiye’nin üst düzey resmi makamları Suriyeli mültecileri sınırları ve kolları açık halde karşıladıklarını iddia ederken, ülkenin sınırda görevli askerleri onları öldürüyor ve dövüyor.

"Çatışmalardan ve hedef gözetmeyen savaş halinden kaçan travma içindeki kadın, erkek ve çocuklara ateş açılması gerçekten de dehşet verici" dedi.

Türkiye'den ise henüz İnsan Hakları İzleme Örgütü'nün son suçlamalarına yanıt gelmedi.

Örgüt geçen ay da sınırdaki Türk askerlerini Suriyeli mültecilere ateş açmakla suçlamıştı.

Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Tanju Bilgiç, "Bazı uluslararası yayın organlarında çıkan, TSK'nın güney sınırımızda DAEŞ’ten kaçan Suriyeli sivillere ateş açtığı iddialarının gerçekle ilgisi yoktur" demişti. (BBC Türkçe)

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.